Nederlands-Marokkaanse spelers zorgen 'insjallah' voor WK-ticket Marokko
Willemijn de Koning
correspondent Marokko
Willemijn de Koning
correspondent Marokko
Ivoorkust en Marokko vechten vanavond (18.30 uur) om een plek op het WK 2018. Het is niet alleen een wedstrijd van de twee Afrikaanse landen, maar ook een beetje van Nederland. Er spelen namelijk zes spelers in het Marokkaanse team met een Nederlandse achtergrond.
Hakim Ziyech, Karim El Ahmadi, Mbark Boussoufa, Sofyan en Noureddine Amrabat en Mimoun Mahi zijn door de Franse coach Hervé Renard geselecteerd om het tegen Ivoorkust op te nemen. Deze namen van Nederlands-Marokkaanse spelers in het Marokkaanse team zijn niet erg bekend bij de Marokkanen in Marokko.
Behalve die van Ziyech. "Het is de bekendste speler hier, want hij heeft er bij beslissende wedstrijden voor gezorgd dat we door konden", zegt een Marokkaanse jongen in de hoofdstad Rabat.
Nederland is niet het enige Europese land dat spelers levert aan het Marokkaanse team. Spanje levert er vijf, Frankrijk vier en Groot-Brittannië twee. "Het is goed dat we zo veel Europese spelers hebben. Het voetbal daar is geavanceerder en de spelers zijn beter opgeleid", zegt een andere Marokkaan op straat. "Zo gaan we winnen, insjallah (als god het wil)."
Ivoorkust heeft acht punten, Marokko negen. Dat betekent dat de Marokkanen aan een gelijkspel genoeg hebben voor deelname in Rusland. Dat zou dan het eerste WK zijn voor Marokko in twintig jaar.
"Ivoorkust is sterk, dus we gaan het zien", zegt de een. Terwijl de ander al zeker weet dat Marokko gaat winnen. Als dat laatste het geval is, wordt het meer dan uitbundig gevierd in Marokko. Het land staat bekend om zijn passie voor voetbal, maar bij het WK gaat dit nog een stapje verder.
Toeteren
"Het is een soort uitwisseling van culturen", vertelt de jongen in Rabat. "We verdiepen ons ook in de andere landen waartegen we spelen: in hun land en in hun gedrag."
"Als we het halen, gaan we naar buiten, lopend of met z'n allen in de auto. In de auto hangen we naar buiten en gaan we toeteren. En natuurlijk nemen we de Marokkaanse vlag mee", vertellen de jongens enthousiast.