Bono van U2 tijdens een optreden in Londen
NOS NieuwsAangepast

Advies voor Bono en de Queen: zo kom je níet in de Paradise Papers terecht

  • Charlotte Waaijers

    redacteur Economie

  • Charlotte Waaijers

    redacteur Economie

Opnieuw liggen er papieren op straat die een inkijkje geven in internationale constructies voor het ontwijken van belastingen. Zelfs de 'good guys' doen het, blijkt uit de Paradise Papers: U2-zanger Bono, het respectabele Appleby en ook de Britse koningin duiken op in de papieren. Het roept de vraag op hoe moeilijk het nou is om wél netjes je belasting te betalen.

Niet voor iedereen heeft het zin om geld op een belastingparadijs te stallen. Het kost namelijk ook geld om zo'n constructie op te zetten. Hoe meer je bezit, des te interessanter het is om je vermogen niet op je Nederlandse spaarrekening te laten staan.

Zo werkt offshore banking

Dat heeft, uiteraard, veel te maken met Nederlandse belastingregels. Tot 25.000 euro hoef je van de Belastingdienst bijvoorbeeld geen belasting over je vermogen te betalen. Kom je daarboven, dan betaal je 1,2 procent. In veel andere Europese landen is de vermogensbelasting lager, of zelfs helemaal afgeschaft.

Iedereen in de wereld probeert zo min mogelijk belasting te betalen.

Martin Meijer, Wijs & Van Oostveen

"1,2 procent is veel, want de meeste mensen krijgen maar 0,1 procent rente op hun rekening", zegt Corné van Zeijl van vermogensbeheerder Actiam. De Nederlander die veel verdient en netjes belasting betaalt, betaalt sowieso al heel veel, stelt hij. "Die staat de helft van elke verdiende euro af. Dus ik kan me voorstellen dat die andere manieren zoeken om geld weg te zetten."

"Iedereen in de wereld probeert zo min mogelijk belasting te betalen", aldus Martijn Meijer, hoofd vermogensbeheer bij Wijs & van Oostveen. Wil je het netjes doen? Let dan hier op.

Stel voorwaarden

Heb je één of twee ton, dan is het nog interessant om je geld 'gewoon' in een beleggingsfonds te stoppen, stelt Meijer. Zo'n fonds spreidt in feite het risico op verlies en investeert in verschillende bedrijven.

Bij grotere bedragen kun je het beter zelf spreiden, zegt Meijer. Dan ga je in gesprek met een aantal partijen: een accountant, een fiscalist, een bank en vermogensbeheerders. En die kun je, ook als je geen verstand hebt van beleggen, wel een aantal voorwaarden meegeven.

Zoals: investeer alleen in bedrijven die transparant werken. "Je kunt in Litouwen of het Midden-Oosten allerlei gekke avonturen aangaan, maar dat is een risico", waarschuwt Meijer. "Hebben die bedrijven hun geld eerlijk verdiend, of zijn het oligarchen? Wat is de herkomst van het geld? Daar heb je bij Nederlandse bedrijven soms beter zicht op."

Ken je bedrijven

Malta, Guernsey, Singapore, Dubai. Het ligt voor de hand: als je geen duidelijk verhaal hebt bij waarom je daar vermogen hebt staan, zouden er alarmbellen kunnen afgaan.

Meijer: "Neem de Rolling Stones, Google of Facebook. Waarom zit hun kantoor in Amsterdam? Omdat ze hier niets hoeven te betalen. Maar de winst halen ze ergens anders. Zelfs als het volgens de wet is, moet je je afvragen of het wenselijk is."

Het nieuwe kabinet wil belastingontwijking harder aanpakken. Er moet een extra belasting op royalty's en rente komen. Dat zal zeker brievenbusfirma's raken. Daar tegenover staat dat de dividendbelasting wordt afgeschaft.

Hoe verder weg en ingewikkelder de constructie, hoe minder zicht je houdt. "Dat is niet alleen een ethisch probleem, je loopt ook risico de wet te overtreden", benadrukt fiscalist Arjo van Eijsden van Ernst & Young.

"Stel dat jouw bedrijf gebruik maakt van een vestiging in Hongkong. En het wordt duidelijk dat eigenlijk alle beslissingen hier in Nederland genomen worden. Dan moet je hier gewoon belasting betalen, en dat heb je dan niet gedaan."

Een gelijkere maatschappij betekent dat de rijkeren minder bang hoeven te zijn dat de armeren het willen afpakken.

Corné van Zeijl van Actiam

"Ik kom veel rijke mensen tegen die ook de voordelen zien van belasting betalen in Nederland", vertelt Van Zeijl. "Zij beseffen dat het belangrijk is dat onze maatschappij betaalbaar blijft."

Bijkomend voordeel: ze zullen dan ook minder snel van hun centen beroofd worden. Van Zeijl: "Een gelijkere maatschappij betekent dat de rijkere Nederlanders minder bang hoeven te zijn dat de armere het willen afpakken."

Bovendien blijken niet alle oplossingen voor belastingontwijking in de praktijk even aantrekkelijk. "Ik heb een tijd in Zwitserland gewerkt. Mensen plaatsten hun vermogen graag daar omdat de belastingen er lager zijn", vertelt Meijer.

"Je bent dan wel verplicht om er zelf ook minimaal meer dan 200 dagen te wonen. Daar zit je dan op een mooie berg. Maar op een gegeven moment zie je je kleinkinderen niet meer."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl