Soldaten eenheid Schaarsbergen stelselmatig misbruikt en mishandeld
Drie Nederlandse soldaten hebben in 2014 hun eenheid in Schaarsbergen verlaten nadat ze slachtoffer waren geworden van onder meer aanranding, pesterijen, afpersing, mishandelingen en een verkrachting, meldt de Volkskrant.
Sommige misdragingen maakten deel uit van de ontgroening van nieuwkomers. Vier militairen uit dezelfde eenheid zijn voor een deel van de misdragingen intern gestraft. Een van de slachtoffers deed twee weken geleden alsnog aangifte.
Defensie zegt in een reactie dat het beschreven gedrag volstrekt ontoelaatbaar is. "Iedereen binnen de krijgsmacht moet kunnen rekenen op een veilige werkomgeving", zegt een woordvoerder. Defensie biedt de slachtoffers ondersteuning aan.
Pissen
In een interview met de Volkskrant zegt een van de soldaten: "Als er een hele groep over je heen staat te pissen en een sergeant daarom moet lachen, dan weet je het gewoon niet meer." De soldaten zouden ook zijn gedwongen tot het gebruiken van drugs en zouden "meerdere keren een doorgeladen wapen" op zich gericht hebben gekregen.
De soldaat die het ergste misbruik heeft meegemaakt, zegt in de krant dat hij eens na gedwongen drugsgebruik op de grond lag en merkte dat ze tegen zijn hoofd trapten. Vervolgens werd hij opgetild door een paar mannen, en na een autorit op zijn buik op bed gelegd. Terwijl meerdere mannen hem vasthielden, werd hij naar eigen zeggen meermaals anaal verkracht door een korporaal.
Een tweede slachtoffer vertelt dat ze gedwongen werden hun broek naar beneden te doen, waarna een korporaal een vinger naar binnen bracht. De slachtoffers spreken ook van drugshandel, diefstal van munitie en verboden wapenbezit van militairen op de kazerne.
OM
Er werd pas een onderzoek ingesteld nadat een geestelijk verzorger kwam bemiddelen. Een Commissie van Huishoudelijk Onderzoek (CvHO) onderzocht de klachten, maar achtte ze niet allemaal bewezen. Van de klachten die wel strafbaar werden geacht, deed defensie in 2013 aangifte.
Het Openbaar Ministerie besloot geen strafrechtelijk onderzoek in te stellen. Volgens het OM wilde geen van de betrokken militairen in die tijd zelf aangifte doen of een verklaring afleggen.
Opnieuw aangifte
Inmiddels heeft een van de soldaten, die het ergst misbruikt en vernederd is, alsnog aangifte gedaan bij de marechaussee van ontucht, aanranding, mishandeling, afpersing, bedreiging, drugsgebruik en drugshandel, diefstal van munitie en verboden wapenbezit.
Alle drie slachtoffers zijn of worden behandeld voor de psychische schade die ze hebben opgelopen.
De marechaussee heeft een strafrechtelijk onderzoek ingesteld. Defensie wacht de uitkomsten van het onderzoek af.
Chloorwater
Het is de tweede keer in korte tijd dat defensie in verband met mishandelingen in opspraak komt. In augustus kwam, na aangifte van een militair, een incident uit 2015 naar buiten.
Drie militairen gooiden bij een ontgroening chloorwater over nieuwkomers. Een persoon liep brandwonden op. De drie werden uiteindelijk vrijgesproken, omdat niet bewezen kon worden dat zij wisten dat er chloor in de emmers zat.