1. Ga naar het menu
  2. Ga naar de inhoud
ANP
NOS NieuwsAangepast

Vrijspraak voor militairen na ontgroening met emmers chloor

De drie militairen die ervan werden verdacht dat ze bij een inwijdingsritueel op de kazerne in Havelte emmers met chloorwater over nieuwkomers hadden gegooid, zijn vrijgesproken. Bij de ontgroening liep een persoon brandwonden op. Twee anderen hadden een paar dagen last van ademhalingsproblemen.

Hoewel de ontgroening in 2015 plaatsvond, werd het incident pas onlangs bekend nadat de militairen zelf naar voren waren getreden. Ze werden ervan verdacht dat ze opzettelijk zwaar lichamelijk letsel hadden veroorzaakt.

De militaire kamer van de rechtbank in Arnhem acht het aannemelijk dat er inderdaad chloortabletten in de emmers zijn gedaan, maar vindt niet dat de schuld daarvoor bij de verdachten kan worden neergelegd. De drie mannen verklaarden zelf dat zij niet wisten dat het spul in het water zat. Het is gebruikelijk dat er bij het initiatieritueel emmers water met zeep worden gebruikt.

Smet

Bij de ontgroening van de ongeveer dertig nieuwelingen waren nog zeventien andere militairen betrokken. Volgens de rechter kon iedereen op de kazerne de chloortabletten hebben toegevoegd aan het water en zijn de echte daders niet gevonden.

Doordat de drie mannen zich als enigen hebben gemeld, vindt de rechter dat de kazerne hen voor de zaak laat opdraaien. De rechtbank spreekt van een smet op het aanzien van de gehele krijgsmacht en de kazerne in Havelte in het bijzonder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl