NOS Nieuws

Snel: Belastingdienst zat fout met een aanbesteding

De Belastingdienst heeft de wet overtreden door een aanbestedingsprocedure van een afdeling van de Belastingdienst. De verantwoordelijke ambtenaar, die aan het hoofd stond van de afdeling, gunde in 2014 de opdracht alleen aan het adviesbureau Accenture. Daardoor was er "een verstoring van het level playing field".

Dat schrijft staatssecretaris Menno Snel (D66) in zijn eerste brief aan de Tweede Kamer. Volgens hem zijn de procedures niet zorgvuldig doorlopen. "Bij deze aanbesteding is dat niet goed gegaan en dat is natuurlijk niet acceptabel." Heldere procedures ontbraken, net zoals een juiste en passende houding bij de betrokken medewerkers, aldus Snel.

Tijdens de aanbestedingsprocedure in 2013 kon een beperkt aantal bedrijven dingen naar de opdracht in een zogenoemde minicompetitie. Accenture won de aanbesteding, maar nu blijkt dat dat proces onrechtmatig is verlopen.

Diner

Een diner dat ambtenaren van de Belastingdienst, onder wie de juryvoorzitter, hadden met het betrokken afdelingshoofd van Accenture, heeft geleid tot belangenverstrengeling.

De voorganger van Snel, Wiebes, deed onderzoek naar aanleiding van een televisieprogramma Zembla. Dat meldde eerder dat de belastinggegevens van alle Nederlanders jarenlang niet goed beveiligd zijn geweest.

Snel benadrukt in de brief dat er geen sprake is van een mogelijk strafbaar feit en dat er daarom geen aangifte gedaan wordt. De toenmalige leidinggevenden zijn allemaal niet meer werkzaam bij de Belastingdienst. Hij schrijft dat naar aanleiding van het onderzoek ook een aantal acties in gang is gezet bij de Belastingdienst, waaronder een verscherpt toezicht bij aanbestedingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl