ANP

Staatssecretaris Wiebes van Financiën laat uitzoeken of er bij de Belastingdienst fouten zijn gemaakt met de beveiliging van gegevens van belastingbetalers.  

In de Tweede Kamer zei hij dat voor hem niet vaststaat dat er echt iets mis is, maar hij vindt wel dat hij "achter de signalen aan moet gaan".

Deze week stelde de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacywaakhond van de overheid,  een onderzoek in na berichten van Zembla over een mogelijk lek.

Onder vuur

Wiebes ligt tijdens het debat in de Kamer over de problemen bij de Belastingdienst onder vuur.

In een vernietigend rapport oordeelde de commissie-Joustra vorige week dat de kerntaak van de fiscus, de inning van belastingen, in gevaar is. De top van de Belastingdienst heeft te weinig kennis, de cultuur is te informeel, er werken te weinig goede mensen en ict-systemen zijn verouderd.

Daarom moet er snel worden ingegrepen, zo oordeelde de commissie. De Kamer vindt dat Wiebes de problemen heel snel moet aanpakken.

Schuld

Wiebes benadrukte in het debat dat de continuïteit bij de dienst niet in gevaar zal komen. Hij wil naar de toekomst kijken en de cultuur veranderen, maar zei ook dat hij "niet bereid is naar persoonlijke schuld van ambtenaren te kijken.  Ik ben politiek verantwoordelijk en of u vindt dat ik schuld heb, moet u beoordelen."

Vooralsnog lijkt een meerderheid van de Kamer hem het vertrouwen te geven om veranderingen door te voeren. Politiek verslaggever Xander van der Wulp : "Wiebes lijkt niet in gevaar, maar hij moet de Kamer wel bewijzen dat hij de man is die dit gaat doen."

Vier vacatures

Wiebes erkende in een brief aan de Kamer dat hij de Belastingdienst meer had moeten corrigeren en dat hij de problemen heeft onderschat.

Vorig jaar werd bekend dat er veel is misgegaan met een vertrekregeling. Die was bedoeld om 5000 mensen kwijt te raken. Uiteindelijk maakten er 7800 mensen aanspraak op, omdat de regeling financieel zeer aantrekkelijk was.

PVV-Kamerlid Van Dijck: "Ik maak me heel veel zorgen. Als ik op de site van de Belastingdienst kijk, staan er vier vacatures. Terwijl er dit jaar 1268 mensen nodig zijn als ik het goed begrijp. Willen er wel mensen werken bij de Belastingdienst? Moeten er externen worden ingehuurd?"

"Amateuristische voetbalclub"

Bij aanvang van het debat lag Wiebes meteen onder vuur vanwege het niet opsturen van een aantal stukken naar de Kamer over de vrijwillige vertrekregeling. CDA-Kamerlid Omtzigt vond de gang van zaken meer lijken op die bij  "een amateuristische voetbalclub" dan op die van een professionele belastingdienst. SP-Kamerlid Bashir zei "zo zijn werk niet te kunnen doen".  

In de interne stukken van ambtenaren werd gewaarschuwd voor een boete die de dienst kon verwachten vanwege de uit de hand gelopen vertrekregeling. Wiebes zei eerder dat die stukken er niet waren, maar de commissie Joustra stuitte er wel op. Wiebes erkende eerder al dat hij een "nuance had moeten aanbrengen" in zijn ontkenning .

STER reclame