De veerdienst naar Ameland

Kamer wil actie tegen duurder kaartje Waddenveerboot

Vrijwel alle partijen in de Tweede Kamer willen dat staatssecretaris Snel (D66, Financiën) zijn uiterste best doet om te voorkomen dat een kaartje voor de veerboot naar een Waddeneiland duurder wordt.

In het Belastingplan voor 2018 staat dat rederijen 21 procent btw moeten gaan betalen over de aanschaf van schepen en het onderhoud ervan. Tot nu toe hoefden ze dat niet, maar de Europese Commissie heeft Nederland daarover op de vingers getikt.

De btw-vrijstelling is alleen bedoeld voor commerciële schepen die op volle zee varen. Volgens de EU geldt dat niet voor de Waddenveren.

Vooral eilandbewoners de dupe

Kamerleden vrezen dat de prijs voor een overtocht daardoor omhoog gaat. Vooral de bewoners van de Waddeneilanden, die vaak gebruik maken van de veerboot, zijn daarvan de dupe.

Toenmalig staatssecretaris Wiebes antwoordde eerder op Kamervragen van het CDA dat de rederijen de btw alleen kunnen aftrekken als ze zelf ook btw gaan berekenen aan hun klanten. In dat geval zou een kaartje zes procent duurder worden, want dat is het btw-tarief op binnenlands vervoer. Overigens heeft de nieuwe regeringscoalitie afgesproken dat het lage btw-tarief wordt opgetrokken naar 9 procent.

Veel onrust

Regeringspartij VVD wil dat de nieuwe staatssecretaris nadrukkelijker kijkt naar de consequenties van het plan voor de eilandbewoners. Volgens Kamerlid De Vries is er veel onrust en moet Snel op korte termijn om de tafel met de rederijen en de gemeentebesturen op de Wadden.

GroenLinks-Kamerlid Snels vroeg zich af of er toch geen uitzondering gemaakt kan worden. Andere EU-landen zouden dat ook doen. Volgens PVV'er Mulder wil ons land weer "het braafste jongetje van de klas" zijn in Europa. Hij noemde het een bar slecht voorstel.

Het was voor staatssecretaris Snel zijn eerste dag in de Tweede Kamer. Hij antwoordt volgende week op de vragen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl