De veerdienst naar Ameland
NOS Nieuws

Kaartje veerboot Waddeneilanden mogelijk duurder

Mensen die naar en vanaf de Waddeneilanden reizen, zijn vanaf volgend jaar mogelijk meer geld kwijt voor hun overtocht, tot ongenoegen van burgemeesters van de eilanden. Het duurdere kaartje zou het gevolg zijn van een wetsvoorstel waarin staat dat veerdiensten namelijk btw moeten gaan betalen, die ze mogelijk gaan doorberekenen aan de reizigers.

Het voorstel staat in het Belastingplan 2018 dat het demissionaire kabinet tijdens Prinsjesdag presenteerde. Schepen in Europese lidstaten die commercieel gebruikt worden en op volle zee varen, hoeven momenteel geen btw af te dragen over de investerings- en onderhoudskosten. Zo ook de veerboten. Maar de Europese Commissie vindt dat veerboten op de Waddenzee niet op volle zee varen en heeft Nederland daarop aangesproken.

Dat betekent dat, als de Eerste en Tweede Kamer het voorstel goedkeuren, de veerdiensten het btw-tarief van 21 procent gaan betalen over onder andere de aanschaf van schepen, brandstof en onderhoudskosten. En als ze dat doorberekenen, dan wordt het kaartje dus duurder.

Actie

Tineke Schokker, burgemeester van Vlieland en tevens voorzitter van het samenwerkingsverband tussen de Waddeneilanden, zegt dat de eilanden er alles aan doen om een eventuele tariefstijging te voorkomen.

"We hebben de rederijen gevraagd om precies in kaart te brengen wat het voor hun bedrijfsvoering gaat betekenen en om snel met die resultaten te komen, aangezien het kabinet dit binnenkort gaat behandelen. Maar we moeten eerst alles in kaart brengen, voordat we gericht actie kunnen ondernemen."

Een veerboot is nu eenmaal de enige verkeersader.

Tineke Schokker

Schokker zegt dat ze merkt dat inwoners en toeristen nu al soms aanhikken tegen de tarieven. "Maar een veerboot is nu eenmaal de enige verkeersader die het vasteland met het eiland verbindt."

6 procent

De Texelse burgemeester Michiel Uitdehaag zegt dat er momenteel een afspraak is dat kaartjes voor veerdiensten niet met btw belast worden. "Het Rijk gaat nu kijken of dit wel mogelijk is. Als de btw-verhoging doorgaat, is dit voor rederijen een van de manieren om gemaakte kosten terug te verdienen. Het gaat dan om een speciaal btw-bedrag van 6 procent, dat ook op een treinkaartje zit."

Volgens de twee burgemeesters hebben verschillende rederijen al nieuwe boten besteld. Het is nog niet bekend of hier al belasting op betaald moet worden als het wetsvoorstel aangenomen wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl