Can Dündar
Aangepast

'Voor een dictator als Erdogan is niemand veilig'

De naar Duitsland uitgeweken Turkse journalist Can Dündar is zeer kritisch over hoe Turkije omgaat met elf medewerkers van Amnesty International. Die zijn vandaag voor de rechter verschenen op verdenking van lidmaatschap van een terroristische organisatie.

De voorzitter en directeur van Amnesty International in Turkije staan terecht, samen met zeven andere mensenrechtenactivisten en twee trainers. De eisen lopen op tot 15 jaar cel. "Er staat ze geen eerlijk proces te wachten", zegt Dündar in een gesprek met Nieuwsuur. "Het gaat in Turkije om politiek, niet om rechtspraak."

Dirty business

"De Turkse president Recep Tayyip Erdogan wil Europeanen straffen. En activisten, schrijvers, journalisten, artiesten en wetenschappers. Om ze het gevoel te geven dat niemand veilig is die zich in Turkije bezighoudt met bijvoorbeeld mensenrechten."

Mensenrechtenactivisten voor Turkse rechter

Dündar ziet dat Turkije steeds autoritairder wordt. "Niemand met kritiek op het regime is veilig. Zelfs Amerikaanse diplomaten zijn gearresteerd."

"Erdogan zal deze mensen gebruiken om er iets voor terug te krijgen. Bijvoorbeeld Turkse officials die asiel hebben aangevraagd in Duitsland of in een ander land. Het is Erdogans dirty business."

Dündar heeft zelf ervaring met het Turkse recht en de Turkse cel. Hij is oud-hoofdredacteur van de oppositiekrant Cumhuriyet en heeft zich vaker kritisch uitgelaten over de huidige Turkse regering.

In 2016 werd hij door een Turkse rechtbank veroordeeld tot een celstraf van zes jaar vanwege een publicatie in zijn krant over mogelijke samenwerking van Turkije met islamitische terroristen. Dündar is zijn land ontvlucht en verblijft op dit moment in Duitsland.

Hij vergelijkt de aanpak van Erdogan met maffiapraktijken en hoopt dat Europa er niet op in zal gaan. "Erdogan zou graag die gevangenen ruilen, dat heeft hij al gezegd. Het gaat hem dus niet om de rechtspraak of de wet."

Interpol

Komende week is Dündar uitgenodigd voor een lezing in De Balie in Amsterdam. Eerst wilde hij niet komen, uit vrees dat er een uitleveringsverzoek van Turkije tegen hem loopt. Maar nu heeft hij besloten toch naar Amsterdam te gaan. Hij hoopt dat zijn komst naar Nederland de Nederlandse overheid zal dwingen om een standpunt in te nemen.

"Ik ga ervan uit dat niemand mij aan Turkije uit zal leveren", zegt hij. "Erdogan wil Interpol als politiemacht gebruiken, maar het is nu aan Interpol om die uitleveringsverzoeken eens goed te bekijken en de lijst op te schonen."

Wat hem precies te wachten staat weet hij niet. "Vandaag verscheen er in Turkije een artikel waarin staat dat de geheime dienst mij zou willen terughalen. En uiteindelijk is voor een dictator niemand veilig."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl