Meer dokters moeten meewerken aan opnemen gesprek, zegt artsenkoepel
Artsen moeten meewerken als patiënten gesprekken met hen willen opnemen. Artsenvereniging KNMG komt met een leidraad die twijfelende artsen over de streep moet trekken. "Ze moeten hun koudwatervrees overwinnen", zegt voorzitter René Héman in het AD. Volgens hem wil slechts 5 procent van de artsen echt niet meewerken aan het opnemen van gesprekken.
Het is voor het eerst dat de artsenvereniging met zo'n oproep komt.
Minister Schippers zei vorig jaar dat het maken van opnamen is toegestaan. Daarna kreeg de KNMG veel vragen van artsen binnen. Zo vragen sommigen zich af wat ze moeten doen als een patiënt een stuk uit een verhaal knipt en dat op Facebook zet of ermee naar de rechter stapt. Bijna de helft van de artsen is bang voor juridische consequenties als patiënten gesprekken opnemen.
Geruststellen
Volgens de KNMG-voorzitter moet de leidraad artsen geruststellen. Patiënten mogen nooit zonder toestemming van een arts een opname online publiceren. Ook kunnen patiënten beter geen stiekeme opnamen maken, omdat dat de relatie schaadt. Wel kan een rechter soms een opname toelaten als bewijsmateriaal.
"Meestal wil de patiënt het gesprek opnemen om ingewikkelde medische informatie op een rijtje te hebben. We vragen wel: meld het vooraf om de vertrouwensrelatie goed te houden", zegt Héman. Ook kan een arts volgens hem zelf beginnen over het opnemen van het gesprek. "Je kunt dan vragen waarom de patiënt het wil vastleggen. Soms blijkt het dan niet nodig alles op te nemen en volstaat het inspreken van een samenvatting op het eind."
Nadelig
Een kno-arts zegt in het AD dat de impact van het opnemen op artsen niet moet worden onderschat. "Je voelt je minder vrij als er een telefoon onder je neus wordt gedrukt. Dat kan ook nadelig zijn voor de patiënt. Bijvoorbeeld als de arts geen prognose durft te geven, omdat hij daar later op afgerekend zou kunnen worden."