NOS Nieuws

Specialisten tegen opnemen gesprek met patiënt

Veel medisch specialisten willen liever niet dat patiënten gesprekken met artsen opnemen. Uit een enquête van de Federatie Medisch Specialisten (FMS), in samenwerking met het radioprogramma De Ochtend, blijkt dat ruim 62 procent van de artsen die een verzoek van een patiënt heeft gekregen om het gesprek op te nemen, daar tegen is.

Minister Schippers kwam in maart met het voorstel om patiënten gesprekken met artsen op te laten nemen. Uit onderzoek blijkt dat veel patiënten de informatie die een arts geeft vergeten, bijvoorbeeld door de schok van een slechte diagnose. Als ze het gesprek opnemen, kunnen ze het later nog eens rustig terugluisteren, is de gedachte van de minister.

Reputatieschade

De meeste ondervraagde specialisten zijn bang dat de patiënt het gesprek, of delen ervan, op internet zet, bijvoorbeeld via sociale media. "Dat kan enorme gevolgen hebben voor de reputatie van een arts", zegt voorzitter De Grave van de FMS in het radioprogramma.

Minister Schippers begrijpt de zorgen van de artsen. "Het gaat mij niet om het controleren van de arts, maar echt om de patiënt. De opname is een soort geheugensteuntje. Als de patiënt thuis is gekomen en rustig de diagnose heeft verwerkt, kan hij nog eens terugluisteren naar wat de arts precies heeft gezegd."

Richtlijnen

De Grave wil graag richtlijnen over het opnemen van de gesprekken opstellen met patiëntenorganisaties en het ministerie. Hij denkt dat die zorgen bij artsen weg kunnen nemen.

Patiëntenfederatie NPCF voelt daar weinig voor. "Patiënten worden neergezet als halve criminelen die erop uit zijn om dingen op straat te slingeren. De patiënt is juist ziek en kwetsbaar en zit in een gesprek met een dokter die ingewikkelde medische termen gebruikt", zegt directeur Dianda Veldman.

Richtlijnen opstellen voor patiënten, vindt Veldman dan ook onzin. "Richtlijnen zijn er voor dokters, niet voor patiënten. Wij willen best meedenken over richtlijnen, maar laat die bedoeld zijn om de artsen anders te laten denken, bijvoorbeeld over hoe ze ervoor kunnen zorgen dat een gesprek goed verloopt."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl