NOS NieuwsAangepast

In Afghanistan is niet alleen Taliban tegen de overheid

De afgelopen week waren er weer meerdere aanslagen in Afghanistan, met zeker 150 doden tot gevolg. Onder hen waren veel politie-agenten en militairen. Ook gisteren vielen nog tientallen doden bij een aanslag door de Taliban.

De terreurorganisatie is bezig aan een opmars in het land, maar de situatie is ingewikkelder dan dat. "Het conflict in Afghanistan staat er niet goed voor", zegt journalist Bette Dam, die momenteel haar tweede boek over Afghanistan schrijft, in het NOS Radio 1 Journaal.

De Taliban wordt steeds groter, bevestigt NOS-correspondent Aletta André. "Maar dat is eigenlijk al een paar jaar zo." Volgens SIGAR, een organisatie die onderzoek doet naar de wederopbouw van Afghanistan, is nog nooit zo'n groot gebied onder controle van de Taliban geweest sinds 2001, het jaar dat het schrikbewind werd afgezet.

In februari van dit jaar stond nog maar iets meer dan de helft van het land onder controle van de regering: 57 procent. Vorig jaar was dat nog 63 procent. De Taliban is vooral sterk in landelijke gebieden in het midden en zuiden van het land.

Het is helemaal niet zo'n duidelijke oorlog als je denkt.

Bette Dam

"Het lijkt alsof het nu erger is dan bijvoorbeeld drie jaar geleden, maar het conflict rommelt gewoon op deze manier voort", zegt Dam. Maar volgens haar is de strijd in het land wel ingewikkelder geworden. "Veel mensen denken dat het een oorlog is tussen de overheid en Taliban, maar eigenlijk is het onduidelijker. Heel veel families en stammen vechten om land en drugs. Het is niet zo'n duidelijke oorlog als je denkt."

Een ding is duidelijk: de Taliban, de families en stammen hebben één gezamenlijke vijand en dat is de centrale overheid in Kabul. Die geeft hun tegenstanders ook genoeg redenen om te vechten, zegt Dam. "Hun land en geld worden afgepakt. De overheid speelt een vals spel, is corrupt en niet objectief."

Maar ook de slechtere veiligheidssituatie en werkloosheid leiden tot meer geweld, vult André aan.

Misschien is praten een oplossing, en niet meer al die bommen.

Bette Dam

Sinds 2007 zijn er nog nooit zoveel gewapende conflicten geweest in Afghanistan als nu.

Het is dus een ingewikkeld conflict, zegt Dam. "Het is een gevecht tussen alle groepen, niet alleen de overheid en Taliban. Misschien is praten een oplossing, en niet meer al die bommen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl