NOS NieuwsAangepast

Zorgautoriteit wil meer mogelijkheden voor aanpak pgb-fraude

Zorgkantoren moeten meer mogelijkheden krijgen om fraude door zorgaanbieders met persoonsgebonden budgetten (pgb's) aan te pakken. Dat concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) na onderzoek. In het onderzoek werd gekeken naar problemen bij de terugvordering van ten onrechte uitbetaald pgb-geld.

Mensen die een pgb hebben, zijn zelf verantwoordelijk voor de goede besteding daarvan. Dat betekent dat een pgb-houder voor de terugbetaling aan het zorgkantoor opdraait, als een zorgaanbieder fraudeert.

Als de pgb-houder van niets wist, probeert een zorgkantoor het geld bij de zorgaanbieder terug te halen, maar dat is niet eenvoudig.

Zo heeft het zorgkantoor geen inzage in de administratie van de zorgaanbieder, waardoor het moeilijk is om het bewijs rond te krijgen.

De NZa wil daarom dat zorgaanbieders verplicht worden om inzage in hun administratie te geven als een zorgkantoor daarom vraagt.

Doorstart

Verder is het nu zo dat een aanbieder die door geknoei of wanbeleid failliet is gegaan, zonder problemen opnieuw kan beginnen.

De zorgautoriteit vindt daarom dat er hogere eisen moeten worden gesteld aan personen die als zorgaanbieder aan de slag willen.

Minderjarigen

Ook vindt de NZa het onwenselijk dat ook minderjarige pgb-houders juridisch verantwoordelijk zijn voor de juiste besteding van hun budget. Als hun ouders fraude plegen met het budget, kunnen de kinderen tot terugbetaling worden veroordeeld.

De NZa wil dat de ouders van minderjarigen die recht hebben op een pgb het pgb van hun kinderen toegewezen krijgen. Dan zijn de ouders aansprakelijk als zij kosten opvoeren die in werkelijkheid niet zijn gemaakt.

13,5 miljoen

Vorig jaar werd in de zorg bij controle achteraf voor 18,9 miljoen euro aan ten onrechte gedeclareerde kosten ontdekt.

Het overgrote deel daarvan, 13,5 miljoen euro, betrof fraude met pgb's. Het werkelijk gefraudeerde bedrag ligt vermoedelijk veel hoger.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl