NOS Nieuws

'Miljoenenfraude met pgb-gelden bij zorginstelling uit Ermelo'

Zorgverzekeraar Zilveren Kruis is een onderzoek gestart naar mogelijke fraude bij zorgverlener Zorg en Ondersteuning uit Ermelo. Het Financieele Dagblad schrijft dat het bedrijfje vermoedelijk voor miljoenen aan zorggelden onjuist heeft besteed. Volgens de krant kan dit een van de grootste fraudezaken zijn met persoonsgebonden budgetten (pgb).

Het inmiddels opgeheven Zorg en Ondersteuning leverde tussen 2011 en 2016 zorg aan ongeveer zeventig jongeren met een lichte verstandelijke beperking of psychiatrische achtergrond. Zij kregen een pgb uitgekeerd en werden geacht daarmee zelf zorg in te kopen bij de instelling.

Bij Zorg en Ondersteuning zou cliënten zijn gevraagd hun klachten aan te dikken zodat de instelling meer zorggelden kon binnenslepen. Daarnaast zou het bedrijf personeel hebben onderbetaald en meer zorg hebben gedeclareerd dan werd verleend.

'Patiënten misleiden'

Het FD meldt na eigen onderzoek dat alleen al in 2015 is gefraudeerd voor een bedrag van tussen 600.000 en 1,3 miljoen euro. Zilveren Kruis wil geen uitspraken doen over bedragen, maar zegt dat de instelling wordt onderzocht vanwege vreemde patronen in de declaraties.

Naast de instelling worden ook de cliënten van Zorg en Ondersteuning onderzocht. "We gaan er niet van uit dat zij iets verkeerd hebben gedaan, maar zelf zorg inkopen is best ingewikkeld", zegt een woordvoerder. "We zien vaker dat malafide types patiënten misleiden."

Zilveren Kruis onderzoekt ook twee nog actieve zorginstellingen: AZ Zorgverlening en SuccesZorg. Bij die twee eenmanszaken zijn volgens het FD een oud-bestuurder en ex-werknemer van Zorg en Ondersteuning betrokken.

Fraudegevoeligheid

Er is vaker kritiek op het pgb-systeem vanwege de fraudegevoeligheid. Tot enkele jaren geleden kregen cliënten zelf het geld in beheer waarmee ze hun zorg moesten inkopen. Sinds 1 januari 2015 worden de budgetten door gemeenten en zorgverzekeraars verstrekt en vervolgens gecontroleerd en overgemaakt aan de zorgverleners door de Sociale Verzekeringsbank (SVB).

Die instantie kan "hangende het onderzoek" geen uitspraken doen over de kwestie. Een woordvoerder benadrukt dat de SVB melding maakt van verdachte declaraties en rekeningen van zorginstellingen blokkeert zodra er een vermoeden is van fraude.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl