Het wordt nu al de ontdekking van de eeuw genoemd: zwaartekrachtgolven die aantonen hoe onder andere goud is ontstaan. Bij de bekendmaking, gisteren, gingen wetenschappers volledig uit hun dak. Reinier Jonker (30) was erbij en vertelt hoe zijn hart sneller ging kloppen van dit nieuws.
Wetenschappers zagen, hoorden en voelden de trillingen van een explosie van 130 miljoen jaar geleden waarbij goud ontstond. Hoe werkt dat en hoe ontstaat goud eigenlijk? In onderstaande video leggen we je dat in twee minuten uit.
Reinier is als PhD-student aangesloten bij de groep van meer dan duizend wetenschappers die onderzoek doet naar ruimtesignalen. De jonge wetenschapper wist al een tijdje van de ontdekking, maar mocht nog niks verklappen. "Het was wel moeilijk om het zo lang geheim te houden."
De ontlading was daarom groot gisteren. Vanaf een groot scherm in Amsterdam volgden Reinier en andere knappe koppen de livestream vanuit Washington. "Ik kende wel een aantal mensen die daar te zien waren. Onder anderen de promotor van mijn onderzoek."
Daarna volgde het feest. "Iedereen had het erover hoe mooi dit is. Ook waren er grote verwachtingen voor de toekomst."
Reinier verwacht dat we dit soort signalen veel vaker gaan zien. De apparatuur die de botsing detecteerde waarbij goud ontstond, krijgt nu een upgrade en werkt vanaf volgend jaar weer. "Dan zijn ze een stuk gevoeliger. Nu zien we ongeveer een paar signalen per jaar. Met gevoelige detectoren kunnen dat er tientallen zijn, of zelfs honderden."
Voor nu hebben de wetenschappers genoeg te doen. De data die gisteren beschikbaar werden gesteld, zal het komende jaar uitgebreid worden onderzocht.
Het uiteindelijke doel is om de vingerafdruk van de oerknal te zien.
En de toekomst? Volgens Reinier is elk signaal weer een nieuw puzzelstukje dat ons dichterbij de ultieme vraag brengt: hoe is het heelal ontstaan? "Het uiteindelijke doel is om de vingerafdruk van de oerknal te zien."