Rabobank wil dat boeren sneller verduurzamen
Rabobank trekt samen met de Verenigde Naties één miljard dollar uit voor duurzame voedselproductie in Zuid-Amerika. Het gaat bijvoorbeeld om projecten van boeren die hun grond beter moeten gaan gebruiken. Daardoor neemt de opbrengst toe en wordt het milieu minder belast.
"In 2050 hebben we een wereldbevolking van 10 miljard mensen, daarom moet de landbouw sneller verduurzamen", zegt directielid Jan van Nieuwenhuizen van de bank. "Kleine boeren die van generatie op generatie het land op een bepaalde manier bewerkten, moeten geholpen worden om dat op een andere manier te gaan doen."
Daarbij wil de Rabobank soepel omgaan met de terugbetaling van leningen die aan boeren in Zuid-Amerika worden verstrekt. "Vaak hebben die boeren niet het geld om te investeren in nieuwere technieken", zegt Van Nieuwenhuizen. "We kijken van geval tot geval wat we financieel kunnen betekenen. Je kunt de looptijd wat langer laten lopen dan normaal bijvoorbeeld."
100 miljard
De Rabobank heeft wereldwijd al voor ruim 100 miljard aan leningen uitstaan in de agrarische sector. Voor de bank is het van belang dat alle boeren uiteindelijk duurzaam werken, anders heeft hun bedrijf geen toekomst, stelt Van Nieuwenhuizen.
De bank wil graag dat alle agrarische klanten rond 2030 duurzaam werken. Maar een harde deadline is dat niet. "Je kunt een contract dan wel opzeggen, maar dan gaan ze elders een financiering zoeken en daar schiet je niets mee op. Dan kan je als bank beter met zo'n boer blijven meedenken om hem stap voor stap een andere kant op te krijgen."
De 1 miljard aan gunstige leningen voor boeren in Zuid-Amerika is volgens Van Nieuwenhuizen een eerste stap om samen met de VN meerdere thema's rond voedsel aan te pakken. "Later kijken we ook naar projecten tegen voedselverspilling en naar manieren om de productie constanter en gezonder te maken."