In Duitsland hoeft Bosz minder uit te leggen
"Je speelt om te winnen en om de mensen te vermaken." Het zijn de woorden van Peter Bosz. De Nederlander slaagt daar bij Borussia Dortmund voorlopig ruimschoots in, want BVB blijft ondanks de nederlaag van zaterdag de trotse koploper van de Bundesliga.
"Ik ben hier pas drie maanden, maar je merkt aan alles dat Dortmund een absolute topclub is. De manier waarop het georganiseerd is, de manier waarop de faciliteiten eruitzien, de omstandigheden waaronder ik kan werken en de spelers waarmee ik mag werken. De spelers zijn beter en dan worden er ook andere dingen van je gevraagd als trainer."
Viersecondenregel
Zo heeft Bosz in Dortmund de viersecondenregel ingevoerd, waarbij na balverlies de bal binnen vier tellen moet worden heroverd. Een aanpassing van zijn vijfsecondenregel in Nederland, wat van veel spelers al het uiterste vergde. Niet bij Dortmund. "Omdat we hier iets betere spelers hebben. Dan moet het iets sneller gaan."
Bovendien worden de ideeën van Bosz door onze oosterburen gemakkelijker geaccepteerd. "Wij Nederlanders zijn nieuwsgierig, maar ook heel eigenwijs. Als ik daar met iets kom, dan is het al snel: maar waarom? En dan moet je het uitleggen. Hier in Duitsland zeggen ze: laat het maar zien, we gaan aan de slag. En dat is wel een groot verschil."
Spelers vragen zich af: kan dit wel? En kan dit tegen betere tegenstanders? Mijn ervaring leert: ja, dat kan
Bosz' manier van voetballen, met veel druk naar voren, levert veel goals op. Aan de andere kant oogt de verdediging soms nog kwetsbaar, vooral in de Champions League.
"De manier van spelen die wij bij iedere club willen neerzetten, zorgt vooral in het begin vaak ook voor tegendoelpunten. Daar houdt geen keeper van en daar houden de verdedigers ook niet van. Dus dat zijn de jongens die vaak als eerste vragen gaan stellen. Kan dit wel? Is het niet te risicovol? En kunnen we dit straks ook als we tegen betere tegenstanders moeten? Mijn ervaring leert: ja, dat kan."