NOS VoetbalAangepast

Bosz: ook zonder Dortmund was ik gestopt bij Ajax

Bosz: ook zonder Dortmund was ik gestopt bij Ajax

Slechts weinig mensen zagen het vertrek van trainer Peter Bosz bij Ajax aankomen. Kort nadat hij met fris en aanvallend voetbal als tweede was geëindigd in de competitie en de finale had gehaald van de Europa League, verruilde Bosz de Amsterdamse club al na één seizoen voor Borussia Dortmund. Maar ook als de Duitse topclub niet had aangeklopt, was Bosz weggegaan bij Ajax verklaart hij nu.

"Ik zou sowieso gestopt zijn bij Ajax", zegt Bosz tegen de NOS. "Ik heb in januari bij Edwin van der Sar aangegeven dat ik op deze manier niet door wilde gaan. Daarna heb ik maandelijks aangegeven dat er iets moest veranderen en in de week voor Dortmund nog eens. Ik heb Van der Sar heel duidelijk gezegd hoe ik erover dacht. Dan is het aan de club om daar iets mee te doen, maar dat gebeurde niet."

Wat Bosz dan precies wilde veranderen, wil hij niet zeggen. Waarschijnlijk wilde hij niet verder met Dennis Bergkamp als één van zijn assistenten. Bergkamp is als cultuurbewaker naast assistent ook lid van het technisch hart.

Dennis Bergkamp, Hendrie Krüzen, Hennie Spijkerman en Peter Bosz

Naar verluidt pleitte Bosz voor een verdere verandering van zijn staf. Met keeperstrainer Carlo L'Ami en conditietrainer Björn Rekelhof wilde Bosz niet verder. Assistent Hennie Spijkerman had voor de zomer zijn eigen conclusies al getrokken en wilde op deze manier niet verder.

Bosz wilde in eerste instantie helemaal niet vertrekken bij Ajax, waar hij nog een contract had voor twee seizoenen. "Ik had het hartstikke naar mijn zin bij Ajax en was graag gebleven. Mijn vertrek heeft niks met geld of de belangstelling van Dortmund te maken", gaat Bosz verder. "Ook al willen mensen dat misschien niet geloven, toch is het echt zo..."

Moeilijk, zwaar en leerzaam

"Het was een moeilijk en zwaar jaar, maar ook enorm leerzaam", aldus Bosz. "We hebben met geweldige, getalenteerde spelers kunnen werken. Uiteindelijk hebben we er een elftal van kunnen maken dat iets unieks gepresteerd heeft met het bereiken van de Europa League-finale." Die finale verloor Bosz met Ajax met 2-0 van Manchester United.

Momenteel gaat Bosz met Dortmund ruim aan kop in de Bundesliga. 'Der BVB' heeft vijf punten meer dan achtervolgers Bayern München en Hoffenheim. In de Champions League gaat het minder. Tegen Tottenham Hotspur en Real Madrid werd beide met 3-1 verloren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl