Alle huizen gasloos maken 'gigantische maar haalbare' opgave
Het overschakelen op andere energiebronnen dan aardgas in huizen, is een gigantische opgave, maar wel haalbaar. Dat zegt netbeheerder Stedin, bij de aftrap van een groot project om huizen gasloos te maken in Utrecht.
In Utrecht Overvecht worden bijna 7000 huizen van het gas gehaald. Het gaat om bestaande woningen die voor 2030 aardgasvrij moeten zijn. De bewoners zullen hun huizen anders moeten gaan verwarmen en elektrisch gaan koken.
Voor deze wijk is gekozen omdat het merendeel van de gasleidingen hier de komende jaren moet worden vervangen. Nieuwe leidingen gaan ongeveer veertig jaar mee, maar voor die tijd wil Nederland al zijn overgestapt op andere energiebronnen. Daarom is het voordeliger om in deze wijk nu al over te schakelen.
Gigantisch
Op dit moment gebruiken nog miljoenen huishoudens in Nederland aardgas. Het is de bedoeling dat dit verandert, om te beginnen met nieuwbouw. In het regeerakkoord staat dat "aan het eind van de kabinetsperiode nieuwe woningen en andere nieuwe gebouwen in de regel niet meer op gas verwarmd worden".
Ook de bestaande woningen zullen er aan moeten geloven. Want in 2050 zullen alle huizen van het gas af moeten zijn, omdat Nederland zo de CO2-uitstoot kan verminderen. Die opgave is immens, zegt Joep Weerts van Stedin.
"In het Stedin-verzorgingsgebied gaat het om 2 miljoen huishoudens; in Nederland om 7,6 miljoen huishoudens. Als we dat naar 2050 toe doortrekken, dan betekent dat dat we ongeveer 17 tot 18.000 woningen per maand van het aardgas af zullen moeten gaan halen, als we nú starten. Dat is gigantisch."
Maar niet onrealistisch, denkt hij. "Ik denk dat het haalbaar is, ik ben daar optimistisch over. We zullen meer moeten gaan samenwerken en ook creativiteit en innovaties moeten gaan toepassen om die aantallen te realiseren. Maar het begint met uitspreken van de ambitie, en dat is ook het mooie van dit regeerakkoord."
Onduidelijk
Er is overigens nog veel onduidelijk over de manier waarop de huizen in Overvecht van het gas af moeten. Dat erkent ook de Utrechtse wethouder Lot van Hooijdonk. "We weten nog niet precies hoe het moet, we weten nog niet hoe we het financieel gaan regelen, voor welke technieken we gaan kiezen en hoe we met de mensen op een goeie manier in gesprek komen. Dus we moeten nog heel veel leren."
Het gaat om een proefproject, zegt ze, het eerste in een reeks. "Wat wij nu tegen bewoners zeggen: áls je iets gaat veranderen aan je huis, bijvoorbeeld je keuken of je cv, dan is dat echt het moment om na te gaan denken hoe je het zonder gas kunt organiseren." In de tussentijd zal de gemeente samen met de markt financiële regelingen gaan uitwerken en bedenken hoe het betaalbaar wordt.
Henk en Ingrid
Wie in ieder geval nu al uitgebreid nadenkt over alternatieven, zijn het stel Henk en Ingrid in Utrecht. Ze wonen sinds kort in een jaren 30-woning, mét aardgas. Daarvoor woonden ze in een gasloos huis, en dat beviel prima. De cv-ketel in het nieuwe huis moet over 2 jaar vervangen worden, en daarom onderzoeken ze nu wat de alternatieven zijn. Ze vloggen er zelfs over.
Henk Steinz: "We zijn op ontdekkingstocht gegaan, bij mensen langs die al van het gas af zijn. We vragen ze wat ze hebben gedaan, en of het ze bevalt qua comfort en wat het kost natuurlijk."
Ze zijn wel geschrokken van de kosten, maar willen er toch mee doorgaan. Ingrid van Prooijen, zelf duurzaamheidsadviseur bij Alliander DGO, realiseert zich dat dit niet voor iedereen is weggelegd. "Je moet een hobbel nemen aan de voorkant, om vervolgens daarna je energiekosten te kunnen verlagen. Dus dat is wel een uitdaging."
Henk Steinz: "Je hoeft geen geitewollensokkentype te zijn om hiermee bezig te zijn. We merken hele verschillende motieven bij de mensen bij wie we langs zijn gegaan. Soms is het het milieu, maar soms de financiële besparing, en soms ook de interesse voor de techniek en zelf je energie opwekken."