Dit jaar is hij klaar met zijn studie geneeskunde, maar de 26-jarige Muhammed Al-tamimi is vastbesloten om zich daarna verder te ontwikkelen. Hij wil niet alleen plastisch chirurg worden, maar binnen dat vakgebied specialiseren in geslachtsveranderende operaties. Hij keek mee tijdens zo'n operatie en was overtuigd.
Je maakt een vagina bij een man en een penis bij een vrouw. Dat maakt indruk en vond ik fascinerend.
De echte reden waarom hij transgenderchirurg wil worden, heeft te maken met zijn vlucht uit Irak. Muhammed was zes jaar en zijn vader was veroordeeld tot de doodstraf omdat hij tegenstander was van Saddam Hoessein. Aangekomen in Nederland kreeg hij te maken met vooroordelen en discriminatie.
"Tijdens het lezen van verhalen van transgenders over bijvoorbeeld discriminatie ben ik erachter gekomen dat we eigenlijk best veel gezamenlijk delen en dat ik die moeilijkheden ook heb doorgemaakt tijdens mijn komst naar Nederland", zegt Muhammed. "Ik zou ze graag daarbij willen helpen."
"Ik heb bijvoorbeeld wel eens meegemaakt dat ik door mijn naam op marktplaats moeilijk dingen kon verkopen, of bij een sollicitatie dat mijn naam toch in mijn nadeel werkt. Ik denk dat dit met gender hetzelfde is. Mannen en vrouwen hebben niet altijd gelijke kansen. Dat is hetzelfde met transgenders. Die hebben ook te maken met discriminatie."
Na de foto lees je over de prijs die Muhammed won en de negatieve reacties die hij kreeg op zijn droom.
Vorig jaar won Muhammed een ECHO Award. De prijs voor multicultureel talent in het wetenschappelijk onderwijs. Onderdeel van die prijs was een cursus in een land naar keuze. Hij vertrok naar de Verenigde Staten en volgde Gender Studies In Los Angeles.
"Ik herinner me nog de reactie van mijn moeder: 'Wat zeg jij nou, wat is dat?' Ik moest wel even uitleggen dat ik het serieus meende. Dat die mensen ook een verhaal hebben en dat ze worden gediscrimineerd in de samenleving. Dat hebben wij ook meegemaakt toen we naar Nederland kwamen, en de moeilijkheden die daarmee gepaard gaan. Sindsdien zijn mijn ouders positief en steunen ze me."
Negatieve reacties
Niet iedereen reageert positief op Muhammed's droombaan. Sommigen vinden zijn moslimachtergrond en zijn keuze om genderchirug te worden, niet met elkaar te combineren. "Ik denk dat het geen geheim is dat er wel een taboe rust op genderidentiteit en mensen met een islamitische achtergrond."
Op sociale media krijgt hij daarom vaak opmerkingen. "De mensen die negatief reageren, zeggen me vooral dat het lichaam een creatie van God is en dat ik daar niet aan hoor te zitten. Verder hoor ik regelmatig dat ik terug zou moeten naar Irak, of daar had moeten blijven. Maar daar trek ik mij niet zoveel meer van aan. Het motiveert me alleen maar!"
"Ik hoop te bereiken dat er meer acceptatie komt voor transgenders, maar ook voor gender in het algemeen. Man, vrouw, trans wat je ook mag zijn. Ik wil daar een steentje aan bijdragen."