De behandelkamer van een abortuskliniek
NOS NieuwsAangepast

'Nog grotere fraude bij abortusklinieken CASA'

Er zijn meer details opgedoken over de grootschalige fraude die de abortusklinieken van CASA zouden hebben gepleegd. De keten waar de helft van de Nederlandse abortussen plaatsvindt, heeft verzekeraars voor zeker negen miljoen euro opgelicht. CASA verzon het bestaan van medisch specialisten en vervalste patiëntendossiers en verwijsbriefjes om meer geld te kunnen declareren, schrijft de Volkskrant.

Het grootste deel van de fraude zou hebben plaatsgevonden bij zusterstichting CASA Medical. Die specialiseerde zich in sterilisaties, soa-testen, uitstrijkjes voor baarmoederhalskanker en het zetten van spiraaltjes. Zorgverzekeraars dachten dat medisch-specialisten die zorg uitvoerden, maar dat was niet het geval. Er werkten zelfs bijna helemaal geen medisch specialisten voor de klinieken, blijkt uit onderzoek van accountantskantoor KPMG dat de krant heeft ingezien.

Ook hadden de vijf klinieken van CASA Medical geen wettelijk verplichte vergunning. Toenmalig minister Hoogervorst van Volksgezondheid weigerde die in 2006 af te geven, maar dat weerhield de instellingen er niet van om toch cliënten te behandelen.

Frauderen met andere instelling

Uit het KPMG-rapport blijkt dat CASA in sommige gevallen niet alleen handelde. In 2010 gingen de klinieken een samenwerking aan met de Rotterdamse Stichting Trombosedienst en Artsenlaboratorium. Die laatste partij voerde echo's uit bij vrouwen om te kijken of hun spiraaltjes goed zaten. CASA Medical declareerde de behandeling, omdat het meer geld ervoor kon krijgen bij verzekeraars. Dat extra geld werd later door de twee instellingen verdeeld, zodat ze er samen profijt van hadden.

Eerder berichtte het Nederlands Dagblad al over miljoenenfraude bij de instellingen. Die zouden voor ruim vijf miljoen euro hebben gefraudeerd door narcose te declareren, terwijl vrouwen een lichtere en goedkopere verdoving kregen. De curator van CASA ontkende toen iets te hebben misdaan. De misstanden in het KPMG-rapport ontkent de keten niet tegenover de Volkskrant.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl