Abortuskliniek 123rf.com

Abortusklinieken van CASA hebben jarenlang voor miljoenen gefraudeerd met declaraties. Volgens het Nederlands Dagblad brachten de klinieken het geven van een zware narcose in rekening, terwijl cliënten een goedkopere lichtere narcose kregen toegediend.

De krant onderzocht de declaraties van alle Nederlandse abortusklinieken in periode tussen 2000 en 2014. Abortussen worden in Nederland volledig betaald van overheidssubsidie.

CASA zou hebben gefraudeerd met ruim 52.000 behandelingen. Per behandeling ontvingen de klinieken door de zware narcose te declareren ongeveer honderd euro extra aan subsidie. Ook werden sommige behandelingen dubbel gedeclareerd. Volgens de krant kreeg de organisatie bij elkaar ruim 6 miljoen euro te veel aan subsidie.

De krant schrijft dat de klinieken bovendien geen toestemming hadden om de zware narcose toe te dienen. Om dat te mogen doen, moet er naast een verpleegkundige ook een anesthesioloog aanwezig zijn bij de behandeling. Dat was volgens de krant niet het geval.

Failliet

Minister Schippers van Volksgezondheid heeft aan de Tweede Kamer gemeld dat CASA Nederland en dochteronderneming CASA Medical failliet zijn. Het ministerie gaat geld terugeisen van de klinieken omdat er onrechtmatigheden zijn geconstateerd.

In 2013 en 2015 kwamen bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het ministerie van Volksgezondheid ook al meldingen binnen over frauduleuze praktijken bij CASA.

De klinieken van CASA voeren ongeveer de helft van het aantal abortussen in Nederland uit.

STER reclame