Duitse homo's kunnen trouwen, maar acceptatie is er nog niet overal
Duitse homo's mogen sinds vandaag trouwen. Bodo Mende en Karl Kreile zijn het eerste gelukkige stel. Samen met honderd vrienden, familie en kennissen vierden ze in Berlijn de huwelijksvoltrekking. Ze zijn al 38 jaar bij elkaar.
Mende (60) en Kreile (59) zijn bekende homo-activisten. Ze probeerden al eens te trouwen, maar kregen toen nul op het rekest. Kreile: "We hebben jaren geleden al eens geprobeerd ons te registreren voor het huwelijk. Ook al was bij de burgerlijke stand iedereen heel aardig, het voelde beschamend om daar weggestuurd te worden met de boodschap: jullie niet", zegt hij tijdens een gesprek met buitenlandse journalisten.
Het was voor Kreile pijnlijk om steeds maar niet te mogen trouwen. "Ik voelde me echt gediscrimineerd. Dat gevoel staat me nog helder voor ogen. Daarom ben ik zo blij dat we nu weer naar dezelfde instantie kunnen gaan, en daar als getrouwd stel weglopen."
Mindere kwaliteit
Duitsland stelde in 2001 een geregistreerd partnerschap in voor homo's. "Ook al mocht er door de jaren heen in het geregistreerd partnerschap steeds meer, het bleef een verbintenis van mindere kwaliteit", vindt Mende. "Dat we nu ook echt mogen trouwen, laat zien dat de Duitse staat ons als gelijkwaardig beschouwt. Eindelijk hebben we bereikt waar we zo hard voor hebben gevochten."
Karl Keine en Bodo Mende zien het gelijkgestelde huwelijk als belangrijke stap, maar het betekent niet dat er geen discriminatie meer is. "Het geweld tegen homo's wordt geregistreerd en het neemt toe. Dat kan komen doordat er vaker aangifte wordt gedaan, maar ik kan mij goed voorstellen dat het voor sommige stellen niet veilig is om in sommige buurten 's nachts over straat te gaan", zegt Kreile.
Ook in de politiek is het nog altijd een thema. Kreile: "De Alternative für Deutschland heeft zich uitgesproken tegen gelijke rechten voor homo's en lesbiennes. Ook al is hun lijsttrekker openlijk lesbisch. Ze zegt dat het eigenlijke onderwerp is dat homo's en lesbiennes veilig over straat moeten kunnen, maar daarmee probeert ze vooral de aandacht af te leiden van hun standpunt over gelijke rechten voor iedereen. Dat maakt ze voor mij tot politieke tegenstander."
Mende: "Ze zijn ook tegen het onderwijs over seksuele geaardheid. Ze noemen dat frühseksualisierung, maar we willen het helemaal niet over seks hebben. Maar het kan voor jongeren erg belangrijk zijn, zeker als ze uit de kast willen komen en ze stuiten op een afwijzende sociale omgeving. Je ziet ook dat het zelfmoordpercentage onder homoseksuele jongeren hoger is."
Met Duitsland erbij zijn er op de wereld 23 landen waar het homohuwelijk is gelegaliseerd. Het land telde in 2015 43.000 geregistreerde partnerschappen.