Dopingautoriteit: eventuele zaak Van Moorsel verjaard
"De beschuldigingen komen uit een periode dat er van alles aan de hand was, dat is duidelijk." Ook directeur Herman Ram van de Nederlandse Dopingautoriteit is op de hoogte van de dopingaantijgingen aan het adres van Leontien van Moorsel.
In een uitgebreid interview in de Volkskrant vertelt voormalig wielerarts Peter Janssen dat hij viervoudig olympisch kampioene Van Moorsel rond de eeuwwisseling aan epokuren heeft geholpen.
Verjaard
"Als het zo zou zijn, dan is in ieder geval zeker dat het verjaard is. Het is langer dan tien jaar geleden", reageert Ram. "De dopingautoriteit gaat er dus ook geen tijd en energie aan verspillen."
In 2016 werd Michael Boogerd door de UCI twee jaar geschorst voor zijn dopinggebruik, omdat die zaak nog niet verjaard was. Hij moest per direct zijn functie als ploegleider bij Roompot neerleggen. Van Moorsel heeft op dit moment overigens geen officiële functie in de wielersport.
Wat betreft de inhoud van de beschuldigingen houdt Ram zich op de vlakte. "Ik wil niet gaan speculeren of het waar is of niet. Het zou mij niet verbazen als er nooit duidelijkheid daarover komt en het bij deze beweringen blijft...", zegt hij.
In lijn met eerdere conclusie Commissie-Sorgdrager
Naast Van Moorsel worden ook de namen van onder meer Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Eddy Bouwmans genoemd. Zij zouden eind jaren tachtig, begin jaren negentig bezig zijn geweest met bloedtransfusies, onder begeleiding van Janssen.
Volgens Geert Slot, woordvoerder van het NOC*NSF, komen de beweringen overeen met de conclusie van de Commissie-Sorgdrager. In 2013 bracht die commissie een rapport naar buiten, waaruit bleek dat het overgrote deel van de Nederlandse renners aan het eind van de jaren negentig en begin deze eeuw doping gebruikte.
"We zullen erover in contact gaan met de Nederlandse Dopingautoriteit. Zij kunnen dit beter duiden dan wij", zegt Slot.
Ook bij de KNWU kunnen ze verder weinig met de beschuldigingen. "Wij zijn al jaren bezig met een plan om het dopinggebruik tegen te gaan. Daar gaan we mee verder. Het is vooral vervelend voor deze generatie om zulke dingen te lezen", vertelt een woordvoerder van de bond.
Vergelijking met boek Thomas Dekker
NOS-wielercommentator Gio Lippens maakte de successen van de meervoudig Sportvrouw van het Jaar van dichtbij mee. Hij vergelijkt het verhaal in de krant met het spraakmakende boek van Thomas Dekker.
"Daarin beschreef hij de mores in de wielersport tot in detail. Je kunt niet zeggen of het allemaal waar is, maar ik zou ook niet mijn handen in het vuur steken voor de beschuldigde sporters", zegt Lippens. In het artikel worden naast Van Moorsel ook de wielrenners Gert-Jan Theunisse, Steven Rooks, Eddy Bouwmans en coach Ab Krook genoemd.
Wel brengt hij enige nuance aan: "Het is het verhaal van één man. Het is niet onderbouwd met dossiers. Je moet het vooral zien als een beschrijving van een periode in het wielrennen waarvan we weten dat er het nodige gerommeld is met doping."
Van Moorsel: vage verdachtmakingen
Van Moorsel zelf ontkent de aantijgingen. Ze zegt zich niet te kunnen herkennen in het verhaal.
"De toekomst van de wielersport is in ieder geval niet gebaat bij deze vage verdachtmakingen", stelt Van Moorsel. "Ik ben dertien jaar geleden gestopt met mijn actieve wielercarrière, waarin er nooit enige twijfel is gerezen bij mijn medische testen."