NOS WielrennenAangepast

Voormalig wielerarts brengt Van Moorsel in verband met epo

Voormalig wielerarts brengt Van Moorsel in verband met epo

Een van Nederlands grootste sportvrouwen zou zich in het verleden hebben ingelaten met epo. Voormalig wielerarts Peter Janssen verklaart zaterdag in een uitgebreid interview in de Volkskrant dat hij voormalig wereld- en olympisch kampioene Leontien van Moorsel na de eeuwwisseling aan epokuren heeft geholpen. Daarnaast doet hij een boekje open over hoe andere renners door hem medisch werden begeleid.

Van Moorsel meldt zich

In 2000 heeft Leontien van Moorsel een moeilijke periode achter de rug door eetstoornissen. Ze meldt zich volgens de Volkskrant bij Janssen, die dan al vijftien jaar als arts in het wielerpeloton rondloopt en naam heeft gemaakt.

Het is enkele maanden voor de Olympische Spelen in Sydney. Janssen: "Ze maakte een afspraak, omdat ze begeleiding zocht voor haar anorexia. Ze wilde dat haar gewicht gecontroleerd werd."

Het blijft niet bij een afspraak. Janssen: "Leontiens man, Michael Zijlaard, was er altijd bij. Ze kwamen buiten het spreekuur. Er zat vaak een lange tijd tussen en op het laatst van die consulten werd dan gevraagd, vooral door hem, of het mogelijk was een kuurtje te volgen."

Op de vraag of die kuur epo betrof, antwoordt Janssen in de Volkskrant: "Ja. Ik heb het hier in de apotheek in Deurne besteld. Ik heb het met hun geld cash afgerekend."

Volgens de huisarts in ruste levert hij drie kuren aan Van Moorsel en Zijlaard. "Iedere kuur is zes injecties."

Spaak

De samenwerking loopt volgens Janssen uiteindelijk spaak, omdat de arts ontdekt dat Van Moorsel zich niet volgens afspraak in het ziekenhuis in Helmond laat controleren.

Uit zijn aantekeningen diept hij op dat de renster op een gegeven moment een kritieke hematocrietwaarde van 47 heeft, de waarde die vrouwen nog net mochten hebben. "Ze zat op haar omslagpunt, op de limiet. Ik voelde me voor joker staan."

ANP
Leontien van Moorsel

Reactie Van Moorsel

Van Moorsel, die vier olympische titels achter haar naam heeft staan en nooit positief is bevonden, laat in een reactie weten dat ze Janssen kent als keuringsarts vanuit haar jeugd en dat ze ook wel bij hem in de praktijk kwam. Ze ontkent epogebruik en schrijft ook dat ze "nooit een hematocrietwaarde van 47 heeft gehad."

Daar voegt ze in een latere reactie nog aan toe: "Ik ben in de jaren negentig heel vaak bij Janssen geweest. Hij heeft mij advies gegeven op gebied van voeding en training. Ik ben hem dankbaar. Hij heeft mij de motivatie gegeven, toen ik mijn rentree maakte, om weer in mezelf te gaan geloven.

AFP
Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Pedro Delgado in 1988

Bloedtransfusies

Janssen spaart in het interview met de Volkskrant ook anderen niet. Zo beschrijft hij dat hij Steven Rooks en Gert-Jan Theunisse in de Tour de France van 1988 en 1989 bloedtransfusies (bloeddoping) heeft toegediend en dat de twee renners daar hun opzienbarende successen in die jaren aan te danken hebben. Rooks wint in 1988 de rit naar l'Alpe d'Huez en de bolletjestrui als bergkoning, een jaar later doet Theunisse hem dat na.

"Ik zat op de camping te kijken en ik zag ze op een televisietje naar boven rijden. Ik dacht: wat gebeurt hier. Ik zat echt met kippenvel te kijken. Ik wist niet dat het zoveel verschil zou maken", zegt hij in de Volkskrant.

Na een korte periode bij Panasonic doet Janssen een stap terug, maar hij blijft renners begeleiden. Bijvoorbeeld het grote Nederlandse talent Eddy Bouwmans, die in 1992 de witte trui als beste jongere in de Tour wint. "Hij wilde dat ik hem zou begeleiden."

Schaatscoach Ab Krook

Janssen krijgt de Brabantse renner in 1993 op bezoek in het bijzijn van Ab Krook, op dat moment de bondscoach van de Nederlandse schaatsploeg. Janssen kan dat niet waarderen, zegt hij in de krant.

"Het is iets tussen de renner en mij. Je vertelt het ook niet aan je ploegleider of collega's, dus ook niet aan een populaire schaatstrainer die je is gaan begeleiden. Bouwmans kwam maar voor een ding: voor bloedafname en bloedteruggave."

ANP
Eddy Bouwmans in 1993

Reacties hoofdrolspelers

In de Volkskrant staan naast de reactie van Van Moorsel ook verklaringen van andere hoofdpersonen. Ab Krook meldt dat hij inderdaad met Bouwmans in de praktijk van Janssen is geweest. Volgens Krook was dat voor een inspanningstest. Van bloedtransfusies "heeft hij geen weet".

Eddy Bouwmans laat weten voor een inspanningstest bij Janssen te zijn geweest. Van bloedtransfusies kan hij "zich niets herinneren". Bouwmans heeft al jaren geleden toegegeven dat Janssen hem epo verstrekte.

Gert-Jan Theunisse laat weten geen enkele behoefte te hebben te reageren. Steven Rooks ontkent dat Janssen hem bloedtransfusies heeft toegediend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl