Daniël Kersbergen is 24 en lid van het leger aan 'mappers' dat het Rode Kruis helpt om hulp zo snel mogelijk op gang te krijgen. Ook nadat orkaan Irma met desastreuze kracht over het eiland Sint-Maarten was geraasd.
Vanuit zijn slaapkamer bracht Daniël, student aan de TU in Delft, in kaart hoeveel mensen waar op dat eiland wonen. Hieronder zie je hoe hij dat doet, op basis van satellietbeelden.
Om de hulp op rampplekken zo snel mogelijk daar te krijgen waar het nodig is, heeft het Rode Kruis goede kaarten nodig. En die zijn er niet altijd van haast onbewoonde, onbereikbare gebieden. Vooral in Azië, in de overstroomde delen van Nepal en Bangladesh, is dat het geval, maar ook op de eilanden Sint-Maarten en Sint-Eustatius.
Het Rode Kruis riep daarom mensen op om te helpen met het 'mappen'. Rick Aalbers van het Rode Kruis vertelt: "In totaal zijn er in de dagen voordat orkaan Irma aan land kwam 5515 gebouwen en 194 kilometer aan wegen ingetekend op Sint-Maarten. Daarmee zijn we qua kaarten van dat eiland weer helemaal up-to-date."
Maar, zoals gezegd, in de getroffen Aziatische gebieden is de noodzaak van dat mappen zo nodig nog groter. Dus deed het Rode Kruis een oproep, met succes. "Sinds het begin van de overstromingen zijn in Nepal 447.000 gebouwen en 51.000 kilometer in kaart gebracht. Zeker 1250 Nederlanders en Belgen hebben geholpen."
Mappers werken in het programma OpenStreetMap en vullen vervolgens kaarten in, vergelijkbaar met hoe Wikipedia werkt. Je kunt elkaar daarin corrigeren en aanvullen.
Merlijn Stoffels van het Rode Kruis zegt: "Hoe meer mensen helpen met het mappen van gebieden waar nog weinig over bekend is, hoe beter. Uiteindelijk kunnen wij sneller hulp bieden als we ook over zulke gebieden veel weten."
Wie mee wil tekenen aan de kaarten kan daarvoor een programma downloaden via de site van het Rode Kruis.