Volgens het Rode Kruis komen in Bangladesh elk uur meer dorpen onder water te staan
NOS NieuwsAangepast

Ramp dreigt, Rode Kruis wil geld en kaartenmakers voor Bangladesh

Steeds meer mensen in Bangladesh en Nepal worden uit hun huizen verdreven door hevige regenval en zware overstromingen. Volgens het Rode Kruis dreigt er een ramp. De hulporganisatie opent daarom giro 6868.

Wie wil, kan ook op internet kaarten intekenen van het getroffen gebied. De 'mapping'-actie is voor het Rode Kruis na een paar dagen al een groot succes in Nepal.

Steeds meer mensen in het gebied wachten op voedsel, drinkwater en medicijnen. Maandag hadden nog 16 miljoen mensen acute hulp nodig, inmiddels zijn dat er 24 miljoen, zegt het Rode Kruis. Meer dan 700 mensen zijn omgekomen in het natuurgeweld.

Op dit moment is vooral in Bangladesh de situatie nijpend, zegt woordvoerder Iris van Deinse in het NOS Radio 1 Journaal. "Wat we horen is dat in Nepal het waterpeil aan het dalen is, en dat juist in Bangladesh en India, het waterpeil stijgt. Daar worden dus meer mensen getroffen."

De situatie in de getroffen landen is heel erg slecht, zegt Van Deinse. "Er zijn 1800 hulpverleners die 24 miljoen mensen moeten helpen. Veel mensen hebben geen voedsel en geen drinkwater. Ze zijn totaal afgesloten van de buitenwereld, want er is geen elektriciteit."

  • Reuters
    Vrouwen en kinderen in een ondergelopen dorp in Bangladesh
  • AFP
    Ook in het noordoosten van India zijn er overstromingen: mensen bouwen tijdelijke hutjes langs de weg

Daarbij is het risico dat er ziekten uitbreken. "Het stilstaande water is een broedplaats van malariamuggen en muggen die dengue verspreiden."

Bangladesh werd eerder dit jaar al getroffen door een cycloon, die ook al overstromingen veroorzaakte. Van Deinse bezocht het land na die cycloon. "Toen was het ook al flink aan het regenen en veel mensen waren hun huis kwijt. Ik sprak een vrouw die de hele dag bezig was zandzakken rond haar huisje te leggen, dat op een helling stond. Maar het water was zo heftig dat het gewoon door haar huis heen stroomde. Ik kan me niet voorstellen hoe het daar nu moet zijn, want het is nu nog erger. Het waterpeil staat hoger dan het ooit is geweest in dat land."

De afgelopen dagen hebben 800 Nederlanders Nepal al in kaart gebracht.

Iris van Deinse, woordvoerder Rode Kruis

Om de hulp op de goede plek te krijgen, heeft het Rode Kruis goede kaarten nodig. Die zijn er vaak niet van afgelegen gebieden in Nepal en Bangladesh. Daardoor weten de hulpverleners niet altijd precies waar getroffen dorpen liggen, hoeveel mensen er wonen en hoe ze er kunnen komen.

Het Rode Kruis roept mensen daarom op om te helpen mappen: kaarten intekenen op basis van satellietfoto's. "De afgelopen dagen hebben 800 Nederlanders Nepal al in kaart gebracht. Ze hebben 141.000 gebouwen en 14.000 kilometer weg ingetekend. Vandaag gaat Bangladesh online. We hopen dat hierdoor ook de hulpverleners heel snel die kant op kunnen."

Mappen: hoe werkt het

Wie mee wil tekenen aan de kaarten kan daarvoor een programma downloaden via de site van het Rode Kruis. Op de satellietfoto's kunnen deelnemers wegen, gebouwen, rivieren en open plekken intekenen. In 2015 was dat al een succesvolle methode na de aardbeving in Nepal.

De omgeving van Kathmandu vóór en na de meetekenactie in 2015

De kaarten die de deelnemers tekenen, worden nog gecheckt door ervaren vrijwilligers. Daarna kunnen organisaties als het Rode Kruis de kaarten bijna direct gebruiken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl