Nederlandse medaillewinnaar Abraham wordt eindelijk écht Nederlander
Een jaar geleden was hij de kampioen: wielrenner Daniel Abraham Gebru won toen bij de Paralympische Spelen goud voor Nederland in Rio. In een oranje shirt, maar zonder Nederlands paspoort. Nu gaat Abrahams diepgewortelde wens eindelijk in vervulling: hij krijgt een paspoort en wordt officieel Nederlander. "Ik ben echt hartstikke blij."
In het gemeentehuis van Amstelveen komt morgen een einde aan tien jaar wachten. "Er is een ceremonie, waarna ik samen met nog wat anderen mijn paspoort in ontvangst mag nemen", vertelt Abraham aan de NOS.
Generaal pardon
Daniel Abraham is geboren in Eritrea, maar ontvluchtte in 2000 de oorlog in zijn land. Op zestienjarige leeftijd kwam hij aan in Nederland. Via het generaal pardon kreeg de sporter in 2007 een verblijfsvergunning.
Een Nederlands paspoort zat er tien jaar geleden niet in. Daarvoor moet hij zijn oude Eritrese paspoort inleveren. Maar dat paspoort had hij niet en teruggaan naar Eritrea om het te halen was geen optie.
Onderontwikkeld been
Abraham verbleef in de tussentijd gewoon in Nederland en zijn wielertalent bleef niet onopgemerkt. Hij kreeg een contract bij het Marco Polo Cycling Team en fietste tot 2012 voor de ploeg, die door een gebrek aan middelen moest worden opgedoekt.
Abraham bleef wel fietsen en belandde op een ander spoor: dat van de gehandicaptensport. Vanwege een onderontwikkeld onderbeen kwam hij na enig uitzoekwerk in aanmerking voor een paralympisch traject. En ondanks dat hij geen paspoort bezat, mocht hij van de UCI en van het IOC als staatloos burger deelnemen aan officiële wedstrijden. Hij deed dat onder de Nederlandse vlag, aangezien hij in Nederland een verblijfsvergunning heeft.
Op 17 september 2016 was het zover: Abraham reed de wegrit in Rio. En zijn race verliep goed. Enkele meters voor de finish van de wegwedstrijd gingen de twee koplopers allebei onderuit. En zo wist de Eritrese Nederlander de gouden medaille binnen te slepen.
Hij betrad in het oranje het podium, maar was nog altijd niet in het bezit van een paspoort. Voor Abraham maakte dat niet uit: "ook zonder paspoort voel ik me Nederlander", zei hij.
Paspoort of niet, na zijn prestatie in Rio mocht Abraham wel op audiëntie bij premier Rutte en kreeg hij een koninklijke onderscheiding tijdens de huldiging van alle Nederlandse medaillewinnaars.
Ondertussen werd door verschillende instanties achter de schermen gewerkt aan een paspoort. "Nu is het gewoon geregeld", zegt Abraham opgelucht. "Ik heb sinds 2007, dus tien jaar, gewacht op een paspoort en het is gelukt." Hij verwacht dat vooral het reizen veel sneller zal gaan. "Ik hoef nu niet meer telkens naar de douane, dat scheelt een hoop wachttijd."
Het paspoort komt Abraham als geroepen: aankomende vrijdag vertrekt hij naar Zuid-Afrika voor het wereldkampioenschap wielrennen op de weg. Daar gaat hij weer op jacht naar medailles. "Ik ga natuurlijk voor een podiumplek, ik ga voor goud!"