Wielrenner Daniel Abraham Gebru heeft gewonnen in de wegrit (C4-5) bij de Paralympische Spelen in Rio de Janeiro. De 31-jarige Abraham, die 16 jaar geleden de oorlog in Eritrea ontvluchtte, profiteerde na 84 kilometer van een valpartij op de streep van zijn twee medekoplopers.

Pas in de laatste van vier ronden sloot Abraham zich aan bij twee koplopers, de Oekraïner Jegor Dementjev en de Australiër Alistair Donohoe. Het drietal werkte goed samen en bleef uit de greep van de achtervolgers.

Met zicht op de finish gaf Abraham zich gewonnen. Hij keek toe hoe Dementjev en Donohoe - ook al de winnaars van goud en zilver in de tijdrit - om het goud gingen sprinten, maar zag tot zijn grote verbazing hoe de Australiër en de Oekraïner vlak voor de finish allebei ten val kwamen. 

De Australiër Donohoe was het snelste weer ter been en holde - zonder fiets - over de streep, maar toen was Abraham al met een grote glimlach juichend over de streep gekomen.

Protesten

Na afloop bleef lange tijd onduidelijk wie er nu gewonnen had. De Australische delegatie diende een protest in, maar de jury wees de Nederlander aan als winnaar. 

Het zilver ging naar de Braziliaan Lauro Cesar Chaman, die op 38 seconden de sprint van een drietal achtervolgers won. Het brons was voor de Italiaan Andrea Tarlao.

Eerder werd Abraham nog vierde op de tijdrit.

STER reclame