Slachtoffers Sierra Leone begraven; Nederlander start hulpactie
De eerste slachtoffers van de modderstromen in Sierra Leone zijn begraven. Vandaag was er een massa-begrafenis, omdat de mortuaria in de hoofdstad Freetown overvol zijn. Afgelopen maandag kwamen meer dan 300 mensen om door verwoestende modderstromen. Nog altijd worden honderden mensen vermist. Hoop op overlevenden is er niet echt meer.
Daarmee komt ook de reddingsoperatie tot een einde, zegt Sunil Saigal, VN-coördinator in Sierra Leone. "Het is nu prioriteit om de lichamen van de slachtoffers te bergen."
De autoriteiten willen dat de lichamen zo snel mogelijk begraven worden, omdat het erg warm is in het gebied en de angst voor de uitbraak van ziektes groot is. Ook de slachtoffers die nog niet geïdentificeerd zijn wil de president zo snel mogelijk begraven.
"Een goed afscheid voorbereiden is er voor de nabestaanden niet bij. Het gaat allemaal heel snel", zegt Hidde Hoogendam in het NOS Radio 1 Journaal. Hij loopt stage bij een groot internationaal bedrijf in Sierra Leone.
Hidde maakt de gevolgen van de modderstromen van heel dichtbij mee. "Een aantal collega's is niet naar kantoor gekomen, omdat de begrafenissen zijn begonnen." Collega's van Hidde zijn niet bij de modderstroom omgekomen, maar veel van hen hebben wel familieleden verloren. "Drie neefjes van een directe collega zijn omgekomen. Ze waren 5, 7 en 9 jaar."
Als westerling merkt Hidde dat hij veel wordt aangesproken op straat. "Ze roepen de hele tijd 'white man, white man'. Of ik even kan komen helpen. Dat kan ik wel, maar aan de andere kant kan ik eigenlijk niks doen. Je voelt je machteloos."
Daarom is hij een actie gestart om geld in te zamelen, want volgens hem is er aan alles een tekort. "Het is voor mij moeilijk om tafels, stoelen, banken en kleding in te zamelen. Daarom heb ik via mijn Facebook-pagina een link gedeeld zodat iedereen geld over kan maken. Ik zorg dan dat het geld op een verantwoordelijke manier besteed wordt."
Kerken en scholen
Inmiddels heeft hij met zijn actie ruim 1000 euro opgehaald. Hij hoopt dat het snel meer wordt, want er zijn niet alleen producten nodig die in de eerste levensbehoefte voorzien. "Er is een heel dorp weggevaagd, dus ook alles in dat dorp moet terugkomen. Denk bijvoorbeeld aan kerken en scholen. Alles."
Veel Sierra Leoners die dakloos zijn, wonen nu bij vrienden of familie. "Maar daar moeten ze op een gegeven moment ook weg, ze kunnen er niet voor eeuwig blijven wonen. Het geld is dus hard nodig."