Een man waadt door de modderstromen in de heuvels van Freetown
NOS NieuwsAangepast

Rode Kruis: meer dan 300 doden bij modderstromen Sierra Leone

Modderstromen in Sierra Leone hebben aan meer dan 300 mensen het leven gekost, meldt het Rode Kruis. Een helling op een heuvel bij de hoofdstad Freetown is na hevige regenval gaan schuiven.

De vice-president van het land zei aan het begin van de middag dat het waarschijnlijk is dat er honderden mensen bedolven zijn onder de modder. De slachtoffers werden vroeg in de ochtend verrast en lagen vermoedelijk nog te slapen.

Veel huizen staan vol met modder of vol water. Op veel plekken zijn mensen bezig met het uitgraven van mensen die zijn bedolven. Militairen zijn ingezet om te helpen. Het gebied is moeilijk te bereiken; veel wegen zijn door de modderstromen onbruikbaar geworden.

Honderden doden door modderstromen in Sierra Leone

Her en der drijven lichamen in het water. Een mortuarium meldt dat er heel veel lichamen worden binnengebracht. Een woordvoerder zegt dat er al 200 lichamen zijn geteld, veel meer dan het mortuarium aankan. De lichamen liggen verspreid over de vloer. Onder de doden zijn zeker 60 kinderen.

Honderden mensen zijn waarschijnlijk dakloos geraakt.

  • Hidde Hoogendam / NOS Ooggetuige
  • Hidde Hoogendam / NOS Ooggetuige
  • Hidde Hoogendam / NOS Ooggetuige
  • Hidde Hoogendam / NOS Ooggetuige
  • Hidde Hoogendam / NOS Ooggetuige
  • Hidde Hoogendam / NOS Ooggetuige

Steeds meer ontbossing

De natuurramp gebeurde in de buitenwijken van Freetown. Die zijn gelegen in heuvels dicht bij de kust. "Vanaf de kustlijn rijzen vrijwel meteen hoge heuvels op", vertelt correspondent Koert Lindijer. "Er is heel weinig vlak gebied rond de hoofdstad. Daarom hebben veel arme mensen hun huizen gebouwd op hellingen."

De aanbouw in de heuvels werkt erosie in de hand. Daarnaast steken de inwoners van de buitenwijken geregeld stukken gras en bomen in brand. "Hele stukken land zijn zwartgeblakerd", zegt Lindijer. Doordat in Sierra Leone de afgelopen jaren ook veel bomen zijn gekapt, gaat de ontbossing er steeds sneller.

Daardoor stroomt het regenwater vanuit de heuvels sneller naar de dalen. In het regenseizoen leidt dat vaker tot problemen. Helemaal omdat veel van de arme wijken in Freetown illegaal zijn gebouwd en geen afwateringssysteem hebben. Lindijer: "Twee jaar geleden gebeurde in de stad hetzelfde, toen kwamen er tien mensen om. Nu is de ramp vele malen groter."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl