Aangepast

Noord-Korea en VS op ramkoers. Blijft het bij oorlogstaal alleen?

Noord-Korea en Amerika vliegen elkaar steeds feller in de haren. Donald Trump dreigt met "vuur en woede zoals de wereld nog nooit heeft gezien" als Noord-Korea doorgaat met het bedreigen van de VS, terwijl Pyongyang waarschuwt voor een "totale oorlog" als de VS overgaat tot een preventieve aanval.

Noord-Korea heeft naar verluidt een kernkop ontwikkeld die op zijn langeafstandsraketten past. Eerder lanceerde het land al twee langeafstandsraketten die Amerika kunnen bereiken. Amerika ziet Noord-Korea nu dus als een serieuze nucleaire dreiging.

Het conflict lijkt van beide kanten steeds verder te escaleren. Blijft het bij oorlogstaal alleen of gaan de twee landen over tot daadwerkelijke actie?

Noord-Korea en VS op ramkoers. Blijft het bij oorlogstaal alleen?

Blijven praten

China heeft beide partijen opgeroepen tot kalmte. "Peking heeft gezegd dat de VS en Noord-Korea de rust moeten bewaren en niet moeten overgaan tot acties die de boel zouden kunnen laten escaleren", zegt correspondent Marieke de Vries.

China wil dat de VS en Noord-Korea weer met elkaar gaan praten. "De Chinezen hebben afgelopen jaar zelf de weg van de stille diplomatie bewandeld. Ze hebben iedere keer gesproken met afgevaardigden uit Pyongyang. Al hebben we daar weinig over gehoord."

Nog dit weekend riep China Noord-Korea op te stoppen met raketlanceringen en nucleaire testen. "Dat was niet de eerste keer. En Kim Jong-un trekt zich er ook weinig van aan. Peking hoopt dat de officieren onder Kim Jong-un wel voor rede vatbaar blijven."

Sancties tegen Noord-Korea

Zaterdag stemde de VN-Veiligheidsraad unaniem voor een Amerikaanse resolutie die voorziet in nieuwe sancties tegen Noord-Korea. De export uit Noord-Korea wordt beperkt, net als investeringen in het land. Ook mogen landen geen Noord-Koreaanse werknemers meer laten overkomen.

Volgens De Vries speelt China op dat gebied een dubbele rol. "Door de VN-sancties te ondertekenen lijkt China steeds meer de kant van Amerika te kiezen. Maar tegelijkertijd wil China Noord-Korea wel als buffer houden tussen de eigen grens en Zuid-Korea. Daarom hebben ze Noord-Korea ook nodig, als bondgenoot."

Volgens Noord-Korea hebben de internationale sancties geen enkel effect. Het Noord-Koreaanse staatspersbureau meldde maandag dat het land hoe dan ook doorgaat met zijn atoomprogramma. Het land is dus niet van plan te stoppen met het testen van langeafstandsraketten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl