Canal Parade in Amsterdamse grachten in volle gang
"Mijn vader van 95 wilde voor een keer in zijn leven de parade zien", vertelt een dochter enthousiast aan NOS-verslaggever Ewout de Bruijn. Ze zit samen met haar vader klaar voor het hoogtepunt van de jaarlijkse Amsterdam Pride-week: de Canal Parade door de grachten.
De bonte stoet van tachtig boten vaart dit jaar de vaste route in omgekeerde richting en is iets eerder begonnen dan voorgaande jaren, om 13:00 uur.
Het thema dit jaar is This is My Pride, geïnspireerd op het lied This is My Life van Shirley Bassey. Volgens de organisatie staat de tolerantie in Nederland onder druk en moet er nog steeds aandacht aan worden gegeven.
Onder de boten die meevaren, is de zelfmoordpreventieboot, die aandacht vraagt voor het grote aantal lhbt'ers dat zelfmoord pleegt of kampt met suïcidale gedachten. Ook vaart er een boot mee van Scouting Nederland en een Iraanse boot die een statement wil maken tegen de galg die in Iran wordt gebruikt om lhbt'ers op te hangen.
De politieboot vaart dit jaar ingetogener mee. In verband met het onlangs overlijden van oud-politiekorpschef Gerard Bouman hebben de agenten op de boot rouwbanden om.
Het is niet alleen feest in Amsterdam, er is ook discussie over de naam ontstaan. Onlangs is de naam Gay Pride aangepast in Pride. Volgens advocaat Sydney Smeets verliest de organisatie hiermee de homobelangen uit het oog. "Alles wat onder de lhbt+-gemeenschap valt is wat mij betreft van harte welkom bij de Gay Pride, daar gaat het om. Maar de Gay Pride is niet nodig voor hetero's. Een Hetero Pride hebben we iedere dag."
De gemeente verwacht 350.000 bezoekers in de hoofdstad. De politie houdt de situatie in de stad in de gaten.
Pernille (24) en Sarah (23) komen uit Zweden, zijn beste vriendinnen en bi-seksueel. Ze hebben glitters en make-up op hun bovenlichaam en ze hebben het prima naar hun zin.
De twee vinden het wel jammer dat ze de Pride die vandaag in Zweden wordt gehouden, niet kunnen bijwonen. Maar Amsterdam is ook goed. "Er is hier zo veel saamhorigheid, zo veel acceptatie. Het is geweldig om hier te zijn. We voelen ons thuis tussen al de homo's hier."
Verder is het langs de grachten vooral gezellig. Een vriendengroep uit Enschede, in het roze gekleed, is voor de tweede keer bij de botenparade. Ze vinden het vooral een "leuk uitje, het is gezelligheid".
"Iedereen mag zichzelf zijn. Iedereen mag trouwen met wie die wil. Het leuke hier is ook dat mensen geen ruzie maken. Alles wordt getolereerd."
Op veel plaatsen in het centrum wordt gewaarschuwd voor zakkenrollers, die nietsvermoedende bezoekers als doelwit uitzoeken.
Maar dan moet je wel naar Amsterdam kunnen komen en dat gaat niet overal even makkelijk. In Eindhoven ontstond vanochtend volgens Omroep Brabant een chaos op het station. Vanwege werkzaamheden tussen Eindhoven en Den Bosch en Tilburg rijden er geen intercity's. Er worden bussen ingezet, maar volgens reizigers waren dat er veel te weinig. Er ontstonden lange rijen en reizigers liepen flinke vertraging op.
De NS heeft vijftien extra bussen ingezet om de problemen in Eindhoven op te lossen. De NS-woordvoerder verwacht dat de rijen nu snel minder lang worden. Reizigers moeten wel rekening houden met een wachttijd die altijd geldt bij werkzaamheden. In dit geval gaat het dan om een wachttijd van een kwartier tot een uur.