Een asielzoeker gaat de poort van het azc in Weert binnen
NOS NieuwsAangepast

'Kansloze asielzoekers' steeds minder naar Nederland

Er komen steeds minder asielzoekers uit veilige landen naar Nederland, blijkt uit cijfers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND), waar Trouw vanochtend over schrijft. Asielzoekers uit dit soort landen hebben vrijwel geen kans op een verblijfsvergunning.

In de tweede helft van vorig jaar deden ruim 1200 Marokkanen een eerste asielverzoek in Nederland. In de eerste helft van dit jaar was dat gedaald tot ruim 480. Ook het aantal asielzoekers uit andere veilige landen als Algerije, Albanië, Georgië en Servië nam af, blijkt uit de cijfers van de IND.

Een woordvoerder van staatssecretaris Dijkhoff heeft niet een directe verklaring voor de daling, maar mogelijk houdt de daling verband met extra maatregelen die van kracht zijn voor asielzoekers uit veilige landen.

Geen vertrekpremie

Asielzoekers uit landen rond de EU krijgen bijvoorbeeld geen vertrekpremie meer mee als ze teruggaan. En ook is hun asielprocedure versneld. "Het zijn bemoedigende cijfers, maar of dat beleid ook echt effect heeft kunnen we nog niet zeggen", zegt de woordvoerder. "Daarvoor is het nog te vroeg. Maar de intentie van de maatregelen is wel dat deze trend zich doorzet."

Eerder meldde De Telegraaf op basis van cijfers van de Nationale Politie dat asielzoekers uit veilige landen verantwoordelijk zijn voor twee derde van de misdrijven van asielzoekers. Het gaat dan vooral om winkeldiefstallen. Burgemeesters van verschillende plaatsen, zoals Heerlen, Weert en Ter Apel, namen daarom maatregelen.

Asielaanvraag

Een asielzoeker uit een veilig land maakt bijna geen kans op een verblijfsvergunning. De aanvraag van dit soort asielzoekers wordt binnen tien werkdagen behandeld. Wordt de asielaanvraag afgewezen, dan moet de asielzoeker Nederland direct verlaten. Ook mag hij of zij twee jaar lang niet de Europese Unie in.

Volgens het ministerie van Veiligheid en Justitie hoeven mensen in veilige landen niet te vrezen voor foltering of onmenselijke behandeling, of aan vervolging wegens bijvoorbeeld geloof of ras.

Eerste asielverzoeken in Nederland (bron: IND)

LandTweede helft 2016Eerste helft 2017
Syrië813984
Marokko*1226486
Eritrea1162585
Algerije*915440
Albanië*701224
Georgië*386335
Irak330350
Servië*56691
Iran356286
Onbekend339263
Anders40232979
* = als veilig bestempelde land

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl