Asielzoekerscentrum in Ter Apel
NOS NieuwsAangepast

'Criminele asielzoekers uit veilige landen gaan soms vrijuit'

In 2015 en 2016 waren asielzoekers uit zogenoemde veilige landen verantwoordelijk voor het merendeel van de misdrijven die aan asielzoekers werden toegeschreven. Bovendien worden ze soms niet vervolgd, omdat dat uitzetting bemoeilijkt.

Dat schrijft De Telegraaf op basis van politie-informatie die de krant in handen heeft gekregen met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur.

Deze groep, die geen kans maakt op een verblijfsvergunning, is verantwoordelijk voor twee derde van de misdrijven. Ze plegen met name winkeldiefstallen. De verdachten reizen vaak door heel Europa en zouden gericht asielzoekerscentra uitkiezen, waar ze snel weer verdwijnen als ze dreigen te worden uitgezet.

De krant had een tip gekregen dat de politie rapporten bijhoudt over criminaliteit onder asielzoekers. De gevraagde informatie zou pas na maanden zijn vrijgegeven.

'Beperkt geïnterpreteerd'

In een reactie zegt de politie dat het verzoek van de krant in eerste instantie beperkt was geïnterpreteerd. "De politie registreert bij aanhouding niet de verblijfsstatus van betrokkenen", zegt de politie in een persbericht.

Naar aanleiding van de aanrandingen in Keulen in de Nieuwjaarsnacht van 2015 op 2016 en signalen van de eenheid Noord-Nederland dat er meer overlast en criminaliteit was, werden eind 2016 drie weekoverzichten gemaakt. Daarin werden incidenten met asielzoekers uit veilige landen beschreven.

Andere cijfers waar De Telegraaf zich op baseert zijn een Probleemverkenning van de Taskforce Vreemdelingen en Migratiecriminaliteit uit november 2016 en twee jaaroverzichten van het Nationaal Vreemdelingen Informatie Knooppunt (NVIK).

Strooptochten

Als asielzoekers uit veilige landen worden betrapt, worden ze vaak niet vervolgd omdat dat de uitzettingsprocedure belemmert. Dat blijkt volgens De Telegraaf uit de rapporten van het NVIK. Maar tot frustratie van de agenten laat die uitzetting vaak lang op zich wachten en blijft de asielzoeker vrij rondlopen. Het Openbaar Ministerie wilde in de krant niet reageren.

De asielzoekers uit veilige landen zouden asielzoekerscentra beschouwen als een uitvalsbasis voor 'strooptochten'. Volgens de krant is dat met name in Noord-Nederland het geval.

Winkeldiefstallen

Detailhandel Nederland vindt de cijfers schokkend, al is het in lijn met wat winkeliers melden. "De politie moet sneller in beeld krijgen om welke groepen het gaat", zegt Bert van Steeg, secretaris winkelcriminaliteit. "Winkeliers weten vaak al van elkaar wie er actief zijn." Maar voor de politie de verdachten in het vizier heeft, zijn ze alweer weg.

Uit de cijfers is volgens De Telegraaf op te maken dat de criminaliteit in de loop van 2016 verschoof van mensen uit Albanië en Georgië naar mensen uit Marokko en Algerije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl