Groningen wil rookvrij worden, deze wereldsteden gingen voor
In de hele stad Groningen moet roken verboden worden op straat, vindt een aantal organisaties. Het initiatief volgt op een serie van maatregelen die deze zomer al werden aangekondigd. Zo mag er niet meer worden gerookt op ligweides bij zwembaden, in rijen van pretparken en ook op sommigen terrassen zijn sigaretten taboe.
In verschillende landen zijn al verregaande anti-rookmaatregelen van kracht in de openbare ruimte. Het geeft een idee van wat de Groningers mogelijk te wachten staat.
Canberra
Laten we kijken naar Canberra, de hoofdstad van Australië. De bijna 400.000 inwoners mogen al een poos, net als in Nederland, niet roken in de horeca. Vorig jaar zijn de rookvrije zones uitgebreid: ook bij speeltuinen mag niet meer gerookt worden.
Als iemand binnen 10 meter van een speeltuin een sigaret opsteekt, kan hij beboet worden tot 750 Australische dollar (500 euro).
Het gaat de inwoners van Canberra nog niet ver genoeg. In een recente enquête zei maar liefst 93 procent dat de stad nog rookvrijer moet worden. Ze gaven aan dat de gemeente rokers bijvoorbeeld ook bij bushaltes moet weren.
Dus dat gaat nu ook gebeuren. Vanaf 1 oktober is het verboden om te roken bij meer dan 3000 busstations en taxistandplaatsen.
Tokio
In Japan pakken ze het anders aan: daar is roken al verboden op straat en hebben ze rookruimtes en -zones gemaakt op rustige plekken. Zo kan het voorkomen dat je op een straathoek in Tokio ineens een groepje rokers bij elkaar ziet staan. Of ze hebben hun toevlucht genomen tot afgesloten rokershokken.
Binnen mag roken juist wel. In veel restaurants, scholen en ziekenhuizen mag nog gewoon worden gerookt. Met het oog op de Zomerspelen van 2020 heeft de regering een wetsvoorstel ingediend om roken ook daar te verbieden.
New York
En in New York, kan je daar gewoon iemand over straat zien lopen met een sigaret? Op het drukke Times Square bijvoorbeeld al niet. Roken op straat in New York is minder gebruikelijk dan in Nederland. Er zijn steeds meer plekken in de stad waar het verboden is om een sigaret op te steken, zoals op pleinen en in parken.
Het New Yorkse anti-rookbeleid werd opgezet onder leiding van burgemeester Michael Bloomberg. Hij was zelf jarenlang verstokt roker en werd later een groot tegenstander van tabak. Hij nam allerlei maatregelen om de New Yorkers van het roken af te helpen.