Personeel voor de nieuwe post in Kunduz
NOS NieuwsAangepast

Artsen zonder Grenzen na twee jaar terug in Kunduz

Artsen zonder Grenzen is terug in Kunduz. Bijna twee jaar nadat een kliniek van de hulporganisatie per ongeluk werd gebombardeerd door de VS is er een kleine medische post geopend in de Afghaanse stad.

Het ging in oktober 2015 mis tijdens de chaotische strijd tussen de Taliban en Afghaanse troepen om de stad. Daarbij gooide een Amerikaans vliegtuig bommen op het ziekenhuis, in de overtuiging dat er Taliban waren gelegerd. 42 patiënten en Artsen zonder Grenzen-medewerkers kwamen om het leven.

Ziekenhuis Artsen zonder Grenzen in puin na bombardement

Na het incident verliet Artsen zonder Grenzen de stad, omdat er twijfels bleven over de veiligheid van de medewerkers. Uiteindelijk werden zestien Amerikaanse militairen gestraft voor hun rol in het vergissingsbombardement, maar Artsen zonder Grenzen betreurt het dat er nooit onafhankelijk onderzoek is uitgevoerd.

Nu denkt de hulporganisatie dat er voldoende garanties zijn om de veiligheid te waarborgen. Daarover worden momenteel de laatste afspraken gemaakt.

De nieuwe medische post komt op een andere plek dan het aangevallen ziekenhuis en is ook minder groot, waardoor er alleen kleine en chronische aandoeningen behandeld kunnen worden. Patiënten met groot trauma zijn aangewezen op een regionaal regeringsziekenhuis. Artsen zonder Grenzen hoopt dat de post de druk op dat ziekenhuis zal verminderen.

Medewerkers van Artsen zonder Grenzen in het nieuwe ziekenhuis

Ze noemen de post een belangrijke eerste stap voor Kunduz. Begin 2018 hoopt de hulporganisatie een tweede, grotere kliniek te kunnen openen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl