Het gebombardeerde ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz
NOS Nieuws

AzG: Kunduz-rapport laat vragen onbeantwoord

Artsen zonder Grenzen heeft geschokt gereageerd op het onderzoeksrapport van het Amerikaanse leger over een bombardement op een AzG-ziekenhuis in de Afghaanse stad Kunduz. Volgens AzG-directeur Christopher Stokes roepen de conclusies vooral meer vragen op.

Stokes vindt het schokkend dat Amerikaanse troepen een aanval uitvoeren zonder dat ze zicht hebben op het doelwit en beschikken over een lijst met gebouwen die niet aangevallen moeten worden.

Hij wijst ook op haperende communicatiesystemen. Tijdens de aanval hebben AzG-medewerkers de Amerikanen gebeld om te vertellen dat ze een fout maakten. Toch bleven de Amerikanen doorgaan met bombarderen. Bij het bombardement kwamen zeker dertig mensen om het leven.

Enorm nalatig

De reeks fouten wijst volgens Artsen zonder Grenzen op een enorme nalatigheid van het Amerikaanse leger. De vernietiging van het ziekenhuis kan volgens de organisatie niet worden weggewuifd als een menselijke fout, zoals het leger doet.

"Het lijkt erop dat dertig mensen omkwamen en honderdduizenden mensen in Kunduz nu zonder levensreddende zorg zitten, omdat het ziekenhuis het dichtst bij een open veld stond en grofweg leek op de omschrijving van het doelwit", schrijft Stokes.

Artsen zonder Grenzen roept opnieuw op tot een onafhankelijk onderzoek. "Onderzoek naar deze vreselijke gebeurtenis mag niet enkel worden gedaan door de partijen die betrokken zijn bij de strijd in Afghanistan."

Amerikaans bombardement op AzG-kliniek was vergissing

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl