Een medewerker van AzG die bij het bombardement gewond raakte
NOS Nieuws

VS onderzoekt bombardement AzG-kliniek

Het Amerikaanse ministerie van Defensie begint een onderzoek naar het bombardement op het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen, afgelopen zaterdag in de Afghaanse stad Kunduz.

Defensie werkt daarbij samen met de NAVO en een team van Amerikaanse en Afghaanse onderzoekers, zegt het Witte Huis.

Volgens een woordvoerder zijn er nog veel vragen en verwacht president Obama maatregelen die dit soort incidenten moeten voorkomen.

Vergissing

De commandant van de internationale coalitie, de Amerikaanse generaal John Campbell, heeft vandaag gezegd dat de aanval een vergissing was. "Wij zouden nooit met opzet een beschermde medische voorziening aanvallen".

Artsen zonder Grenzen gelooft dat niet. Voorzitter Joanne Liu gaat nog steeds uit van opzet, omdat eerder is gezegd dat Afghaanse militairen luchtsteun hadden gevraagd omdat Talibanstrijders hen vanuit het ziekenhuis onder vuur namen.

Kunduz was zaterdag het strijdtoneel van hevige gevechten tussen de Taliban en het Afghaanse leger. De internationale coalitie en het Afghaanse leger wisten waar het ziekenhuis precies stond. Toch werd het door Amerikaanse vliegtuigen aangevallen. Daarbij vielen zeker 22 doden en 37 gewonden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl