Het ziekenhuis kort na de aanval zaterdag
NOS Nieuws

VS: Afghanen vroegen om luchtaanval Kunduz

Het bombardement op het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen in Kunduz werd uitgevoerd na een oproep van Afghaanse troepen. Dat heeft de Amerikaanse generaal Campbell in het Pentagon gezegd. Bij de aanval kwamen zaterdag 22 mensen om het leven: twaalf medewerkers van Artsen zonder Grenzen en tien patiënten.

Eerder verklaarde het Amerikaanse leger dat de aanval noodzakelijk was, omdat Talibanstrijders in de buurt het vuur hadden geopend op Amerikaanse strijdkrachten. Volgens Campbell klopt die lezing niet. Het waren Afghaanse troepen die onder vuur lagen en om Amerikaanse luchtsteun vroegen.

Campbell± Afghanen vroegen om luchtsteun

Campbell zei dat bij de aanval die volgde meerdere burgers per ongeluk slachtoffer zijn geworden. Uit zijn korte persconferentie werd niet duidelijk of het ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen per ongeluk is gebombardeerd of dat er andere fouten zijn gemaakt. Hij zei alleen dat als er fouten zijn gemaakt, het leger die zal erkennen.

De Amerikaanse generaal wilde verder niets kwijt over de aanval, omdat er een militair onderzoek bezig is. Artsen zonder Grenzen eist dat er een onafhankelijk onderzoek komt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl