NOS Nieuws

'Als ik geen kleintje had, stond ik ook vooraan in Al Hoceima'

Het wordt wel de dertiende provincie van Nederland genoemd en je hoort er in de zomermaanden soms meer Nederlands dan Marokkaans: Al Hoceima, een populaire badplaats in het Marokkaanse Rif-gebied.

Maar vandaag hoor je niet alleen het aangename geroezemoes van toeristen op de boulevard, want er heerst spanning en onrust in de havenstad. Vanmiddag staat een grote demonstratie gepland. Hoewel dat protest verboden is door de Marokkaanse overheid, gaat de betoging gewoon door.

Volgens Fouad el Haji, van het meldpunt Rif-Alert, zijn er deze zomer een stuk minder Nederlanders afgereisd naar Al Hoceima dan gebruikelijk is. "Zo'n 60 tot 70 procent. Het zijn er zoveel minder dat de regio een enorme economische klap dreigt te krijgen."

"Wij horen dat veel ouders bang zijn dat ze met hun kinderen risico lopen gearresteerd te worden. Velen gingen elk jaar naar Al Hoceima, maar kiezen nu toch liever een andere badplaats in Marokko of blijven thuis."

Angst voor problemen

Een vrouw die liever anoniem blijft, gaat dit jaar bewust niet op vakantie naar Al Hoceima. "Ik heb nu een kleintje thuis en ik wil mijn vakantie niet laten verpesten. Ik heb me via sociale media positief uitgelaten over de demonstraties en ik ben bang dat er daardoor misschien problemen ontstaan."

Ze volgt alles vanuit Nederland op de voet. "Ik krijg kippenvel als ik zie dat mensen er alles aan doen om de stad te bereiken om zo de demonstranten te steunen. Als ik geen kleintje had stond ik zelf ook vooraan".

Gedwarsboomd

Het bereiken van Al Hoceima is zo makkelijk nog niet. Yaghzar Mohamed komt uit België en gaat vandaag ook demonstreren. Hij merkt dat de overheid er alles aan doet om de demonstranten te dwarsbomen.

"Momenteel zijn alle wegen afgesloten door de maffia-overheid van Marokko. Het recht staat aan onze kant, wij mogen demonstreren. Maar deze overheid gebruikt altijd geweld. Zij zien dat als de enige oplossing. Dit is geen land meer, dit is een maffiastaat", vertelt Mohamed.

El Haji ziet ook dat de overheid er alles aan doet om demonstranten weg te houden uit Al Hoceima. "Zo betalen ze taxichauffeurs om een dag vrij te nemen, dan kunnen ze geen mensen vervoeren." Weer iemand anders zegt dat er vluchten worden geannuleerd.

Toch wordt er creatief naar oplossingen gezocht door mensen die willen demonstreren. "Dat gaat te land, ter zee en in de lucht: mensen gaan bijvoorbeeld met bootjes naar Al Hoceima toe of gebruiken sluiproutes via bergen."

Protestreis

Een andere Marokkaanse Nederlander die ook anoniem wil blijven, reisde speciaal voor de demonstratie naar het Rif-gebied. "Er worden identiteitskaarten afgenomen en families van politieke gevangen krijgen te horen dat ze vandaag opgepakt zullen worden."

Hij is boos, maar vastberaden en wil door mee te doen geschiedenis schrijven. "Door de Riffijnen en alle vrije Marokkanen. Maar we houden ons hart vast voor het geweld van de staat. We moedigen elkaar aan om ons niet te laten intimideren."

Omslag

Volgens correspondent Sjoukje Rietbroek is de sfeer in de stad binnen een dag heel erg omgeslagen. "Gisteravond voelde het nog echt als een badplaats en proefde ik de vakantiesfeer. Je zag ouders met kinderen paraderen, mensen die rondhangen op straat. Er was wel veel politie, maar de sfeer was wat gemoedelijker."

Ook een andere Nederlandse vrouw die al een paar weken in Al Hoceima is, beaamt dit. "De afgelopen tijd leek het alsof er niets aan de hand was, al was het wel veel leger dan voorgaande zomers. Maar sinds gisteren is de spanning echt hoog. Het is hier nu echt gevaarlijk: veel Marokkaanse Nederlanders zijn bang en blijven thuis."

Volgens sommigen valt dat allemaal wel mee. Soufyan, een Nederlandse student, zegt dat de mensen die op vakantie zijn in Al Hoceima het gevoel hebben dat het rustig is, maar dat dat niet persé komt doordat mensen bang zijn om erheen te gaan. "Het komt vooral omdat het noorden van Nederland (lees: Amsterdam) pas volgende week maandag vakantie heeft." Die mensen zijn er gewoonweg nog niet.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl