Telegram sluit propagandakanalen terrorisme na verzoek Indonesië
De versleutelde berichtendienst Telegram gaat een aantal openbare chatkanalen blokkeren die worden gebruikt door terreurbewegingen. Het bedrijf doet dat na een verzoek daartoe van de Indonesische regering. Het is niet bekend om welke kanalen het gaat en of er ook kanalen worden geblokkeerd die worden gebruikt door terreurbewegingen buiten Zuidoost-Azië.
Dit weekend blokkeerde Indonesië de toegang volledig tot de berichtendienst, die ook vaak wordt gebruikt als doorgeefluik voor radicale propaganda. Het islamitische land en de regio kampen met een groeiende aanwezigheid van radicale groeperingen en terreurbewegingen als Islamitische Staat.
Aanvankelijk gaf Telegram geen gehoor aan het verzoek van Indonesië, maar na de blokkering maakte de dienst bekend dat er een Indonesisch team van toezichthouders wordt gevormd. Dat team moet bestaan uit mensen die kennis hebben van de cultuur en de talen in de regio, zodat radicale kanalen snel kunnen worden opgespoord en afgesloten.
Misverstand
"Telegram is goed versleuteld en gericht op privacy, maar we zijn geen vrienden van terroristen", zei oprichter Pavel Durov na de bekendmaking van de blokkering. Hij spreekt van een misverstand: het Indonesische verzoek voor strenger toezicht en de sluiting van radicale kanalen is volgens hem over het hoofd gezien.
Het besluit van de Indonesische regering om de dienst volledig te blokkeren viel slecht bij de bevolking, die bovengemiddeld actief is op sociale media. De Indonesische president Joko Widodo heeft gezegd dat andere sociale media, zoals Facebook en Twitter, niet worden getroffen door de blokkade.
De populariteit van Telegram onder terroristen maakt dat veel landen, ook in West-Europa, het Russische bedrijf hebben gevraagd om inlichtingendiensten te helpen om aanslagen te voorkomen. Van onder meer de Nederlandse AIVD en de Duitse BND is bekend dat ze hebben geprobeerd de versleuteling van Telegram te kraken.