Veiligheidsdiensten bij een van de aanslagen in Jakarta

Radicale islam ontwricht maatschappij in Indonesië

Wat Indonesië al vreesde is nu gebeurd: een aanslag door IS. Het grootste moslimland ter wereld verkeert al tijden in opperste staat van paraatheid. Er zijn spanningen tussen de oorspronkelijke, gematigde Indonesische moslimstroming en de veel radicalere versie: het Wahabisme.

De grootste moslimorganisatie in Indonesië voorspelt dat de bevolking steeds vatbaarder wordt voor terrorisme en intolerantie en heeft zowel IS als het Wahabisme, in een film, de oorlog verklaard.

In Nieuwsuur een reportage van correspondent Michel Maas en een gesprek met Herman Beck, hoogleraar godsdienstwetenschappen aan de universiteit van Tilburg.

  • Hollandse Hoogte
    De schutter loopt rustig rond
  • AFP
    De politie ontruimt het gebied en zoekt naar terroristen
  • Getty
    Veiligheidsdiensten bij een van de aanslagen in Jakarta

Gewaarschuwd

Jakarta werd vanochtend opgeschrikt door een aanslag. Twee terroristen bliezen zich op bij een politiepost in het zakendistrict van de Indonesische hoofdstad. Er ontstond een vuurgevecht waarna drie andere terroristen een nabijgelegen Starbucks in renden. In datzelfde gebouw zitten een theater en een bioscoop, waar ze naartoe renden. Daar werden ze door de politie gedood.

Bij de aanslag kwamen naast de vijf terroristen, twee anderen om het leven. Een van de doden is een Canadees. Een Nederlandse medewerker van de Verenigde Naties raakte zwaargewond. Doelwit van de aanslag waren buitenlanders en veiligheidstroepen.

Indonesië was al gewaarschuwd voor een aanslag door IS. Rond Kerstmis en Oud en Nieuw waren 150.000 extra agenten op de been, omdat IS had gezegd dat er 'een concert' plaats zou vinden in Indonesië. IS bedoelde daar een aanslag mee.

Spanning neemt toe

Hoogleraar Herman Beck is zelf in Indonesië geboren en kent het land goed: "Ik reageer op twee manieren op de aanslag van vanochtend. Ten eerste geschokt, want twee islamitische organisaties hebben recentelijk hun leden opgeroepen de radicale islam af te zweren. Anderzijds weet je dat het altijd kan gebeuren. Nog steeds streven radicale islamitische groepen naar ontwrichting van de maatschappij."

"Religieus geweld gericht tegen minderheden in Indonesië neemt toe. Niet alleen in omvang maar ook in brutaliteit", zegt Beck. "De radicale moslims willen terug naar de islam van de zevende eeuw. Deze stroming heeft de oorlog verklaard aan de meer gematigde moslims. De spanning tussen de verschillende stromingen binnen de islam neemt toe. Met de aanslag van vandaag als gevolg."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl