Duitsland worstelt met geweld door links-extremisten
Nu de uit de hand gelopen demonstraties rond de G20-top in Hamburg voorbij zijn, speelt in Duitsland de vraag hoe het land in de toekomst moet omgaan met geweld door links-extremisten.
Dat niet alle 50.000 betogers in Hamburg meededen met de vernielingen en plunderingen in de wijk Schanzenviertel, is helder. Hoeveel 'Zwarte Blok'-relschoppers daar dan wel voor verantwoordelijk zijn, is nog niet duidelijk. Er wordt gesproken over enkele honderden.
Van hen zitten er nog 51 vast, de meesten voor vernieling, verzet bij aanhouding en mishandeling. Een van de relschoppers wordt verdacht van poging tot moord omdat hij een helikopterpiloot met een laser in zijn ogen heeft geschenen.
Links-extremen tegenhouden aan de grens
Een groot deel van de relschoppers zou niet uit Duitsland komen, maar uit Spanje, Griekenland en Frankrijk. Het is daarmee de vraag of geweld door links-extremisten enkel een Duits, of misschien een Europees probleem is, waarbij de open grenzen het voor relschoppers eenvoudig maakten om naar de top te komen.
Minister van Justitie Heiko Maas (SPD) stelt mede daarom voor om een Europese lijst van gewelddadige links-extremisten op te stellen. Zo kunnen relschoppers aan de grens worden tegengehouden en wordt tegelijkertijd de omvang van 'links' geweld in kaart gebracht, is zijn gedachte.
Uit (centrum-)rechtse hoek klinkt het verwijt dat geweld van linkse radicalen in Duitsland te lang is onderschat en ongemoeid is gelaten. "Jaren van wegkijken en bukken, een valse liberale houding tegenover wetsovertreders, heeft zich bitter gewroken", zei Thomas Strobl, de christen-democratische minister van Binnenlandse Zaken van Baden-Württemberg.
Ook de rechtse Alternative für Deutschland bekritiseerde de houding van de linkse partijen tegenover het geweld. De partij twitterde bedragen die in Duitsland sinds 2008 worden uitgegeven aan projecten voor het bestrijden van rechts-extremisme (24 miljoen euro) en linkse-extremisme (0 euro).
Weekblad Der Spiegel liet een fact-check los op de bewering dat er niets is gedaan tegen links gemotiveerd geweld. Het blad komt tot de conclusie dat linkse radicalen niet worden gespaard en dat er ook niets mis is met het monitoren van links gemotiveerde misdrijven in Duitsland.
De Duitse inlichtingendienst publiceerde onlangs een rapport waarin uitgebreid wordt ingegaan op links en rechts geweld. Daarin staat dat het aantal links gemotiveerde geweldsmisdrijven in 2016 weliswaar daalde (van 1608 naar 1201), maar dat het aantal linkse geweldplegers steeg (van 7700 naar 8500). Verder worden er momenteel elf extreem-linkse groeperingen in de gaten gehouden, tegenover vijf rechts-extremistische groepen.
Kritiek op burgemeester
Ondertussen ligt de sociaal-democratische burgemeester van Hamburg vanwege de rellen onder vuur. Hij had voor de top voorspeld dat sommige inwoners op 9 juli, een dag na de top, "verbaasd zouden zijn dat alles al voorbij was". Die uitspraak wordt hem nu kwalijk genomen.
Burgemeester Scholz denkt naar eigen zeggen niet aan aftreden, al noemde hij de gebeurtenissen van dit weekend en de nasleep ervan "de zwaarste tijd van mijn burgemeesterschap". En die is nog niet voorbij.