Wapenarsenalen anti-G20-demonstranten gevonden bij Hamburg
De Duitse politie heeft bij invallen in Hamburg en Rostock wapens en grondstoffen gevonden, die links-radicale demonstranten mogelijk wilden gebruiken in hun protesten tegen de G20-top in Hamburg.
Onder de spullen die in beslag zijn genomen zijn messen, katapulten, stalen kogels, wapenstokken, verboden vuurwerk, jerrycans met brandbare vloeistoffen, grondstoffen voor explosieven, onderdelen voor molotovcocktails, honkbalknuppels en brandblussers.
De politie houdt er rekening mee dat dit een fractie is van wat zich wellicht nog in kelders en garages in en om Hamburg bevindt. Volgens een woordvoerder gaan de demonstranten heel gestructureerd te werken en hebben ze een goed netwerk.
De G20 bestaat uit negentien landen en de Europese Unie. De top wordt vrijdag en zaterdag in Hamburg gehouden. Daar worden politieke en economische onderwerpen besproken door de leiders van de belangrijkste economieën.
Bondskanselier Merkel ontvangt in Hamburg onder anderen de Russische president Poetin en zijn Amerikaanse ambtsgenoot Trump. De leiders van de VS en Rusland spreken elkaar vrijdag persoonlijk in Hamburg. Het wordt de eerste ontmoeting tussen de twee.
20.000 agenten
De veiligheidsdiensten verwachten dat zo'n 8000 demonstranten zich verzamelen in Hamburg in de aanloop naar de top. De minister van Binnenlandse Zaken, Thomas de Maizière, zegt dat er 20.000 agenten worden ingezet om de top in de Noord-Duitse havenstad te bewaken.
De politievakbond vreest veel ongeregeldheden door activisten, die in veel gevallen tegen de globalisering zijn. "We hebben een demonstratie voor de boeg waarbij geweld is gepland. Als je links-radicale media leest en luistert naar mensen uit deze hoek, moet je ervan uitgaan dat we voor aanzienlijke uitbarstingen van geweld staan", zei de voorzitter van de Hamburgse politievakbond tegen de Duitse krant Bild.
Zondag waren al protesten, onder meer van milieuorganisatie Greenpeace. De politie greep later op de dag in toen enkele honderden linkse actievoerders illegaal een protestkamp wilden opslaan op een schiereiland in de rivier de Elbe. Een rechter had bepaald dat er wel mocht worden gedemonstreerd, maar geen kampeerfaciliteiten mochten worden opgezet.