Iemand steekt een joint op
NOS NieuwsAangepast

Drugs, aso's en nog vier dingen die vanaf vandaag veranderen

Het is voor veel mensen een doodgewone zaterdag. Maar de tweede helft van het jaar begint (het is 1 juli) en dat betekent dat er veel nieuwe wetten en regels ingaan. Hieronder zes veranderingen waar je rekening mee moet houden.

Speekselcontrole voor drugs

Het wordt makkelijker voor de verkeerspolitie om aan te tonen of automobilisten drugs hebben gebruikt. Door een speekseltest met een wattenstaafje kan de politie nu sporen van cocaïne en marihuana bij automobilisten aantonen. Na enkele minuten krijgen agenten uitslag.

Een vervallen pand in een achterstandswijk

Aso-wet

Een blaffende hond die je wakker houdt? Ongure types in je buurt, een vervallen huis? De burgemeester kan daar nu strenger tegen optreden. Die mag een 'gerichte gedragsaanwijzing' geven als herhaalde waarschuwingen, mediation of buurtbemiddeling niets uithalen. Volgt de bewoner deze aanwijzing niet op, dan kan de gemeente met de 'aso-wet' in de hand de overlastpleger uit zijn huis zetten.

Toeristen op weg naar hun vakantiebestemming

Boete in Frankrijk

Vakantiegangers opgelet. Vanaf vandaag wordt in Parijs gecontroleerd of je wel een milieuvignet op je auto hebt. Geen milieusticker betekent een boete van 68 euro. Ook in andere Franse steden zoals Lille, Lyon en Grenoble heb je die sticker nodig. Vraag de sticker op tijd online aan, want de levertijd kan oplopen tot zo'n vier weken (en de sticker is niet ter plekke verkrijgbaar).

Nieuwe arbowet

Stel je voor: je werkgever vindt dat je arbeidsongeschikt bent maar jij bent het daar niet mee eens. Vanaf vandaag mag je dan een second opinion aanvragen bij een andere, onafhankelijke bedrijfsarts. Voorheen kon dat alleen bij een collega van die bedrijfsarts.

Sneller borstkanker vaststellen

Het is zenuwslopend voor sommige vrouwen: wachten op de uitslag van het bevolkingsonderzoek voor borstkanker. En als die uitslag positief blijkt te zijn, duurt het soms wel twee weken voordat vrouwen in het ziekenhuis terechtkunnen. Die wachttijd wordt nu aangepakt: vrouwen worden voortaan direct doorgestuurd naar de radioloog. Het is de bedoeling dat ze binnen 24 uur na de uitslag geholpen worden.

Afscheid van de praatpaal

En na ruim vijftig jaar trouwe dienst worden vanaf vandaag de 3300 praatpalen in Nederland uit de berm gehaald. De palen worden omgebouwd tot informatiezuilen of elektrische laadpalen. En wat moeten we nu zonder de praatpaal? Neem een opgeladen mobiele telefoon mee als je de weg op gaat, zegt de ANWB.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl