Denk aan je telefoon, de praatpaal is nu snel weg
Rijkswaterstaat en de ANWB zijn een campagne begonnen om weggebruikers te waarschuwen voor het verdwijnen van de praatpaal. Op 1 juli worden de gele telefoonpalen waarmee de hulpdienst kan worden opgeroepen uitgeschakeld. Door de komst van de mobiele telefoon zijn de palen overbodig geworden.
Bestuurders wordt geadviseerd om voortaan altijd een opgeladen mobiele telefoon bij zich te hebben. Op de informatieborden boven de snelweg is sinds deze week te lezen: "Ga goed voorbereid op weg, zorg dat je kunt bellen bij pech."
Experiment
In 1960 plaatste de ANWB als experiment de eerste tien praatpalen langs de Rijksweg 13, de latere A13. In 1977 was het netwerk landelijk dekkend en stonden 1500 palen opgesteld. Eind jaren negentig waren er ongeveer 3500 praatpalen.
Drie jaar geleden werd besloten dat de gele palen verdwijnen. Verreweg de meeste weggebruikers maken de laatste jaren gebruik van een mobiele telefoon als ze stranden met pech. Bovendien is het volgens Rijkswaterstaat veiliger om bij pech direct achter de vangrail te gaan staan, in plaats van langs de snelweg naar een praatpaal te moeten lopen.
Achter de vangrail
Bij pech wordt automobilisten geadviseerd zo snel mogelijk door te rijden naar een pechhaven, parkeerplaats of benzinestation. Als dat niet lukt, dan moet de auto zoveel mogelijk rechts op de vluchtstrook worden stilgezet met de wielen naar rechts gedraaid. Daarna moeten de alarmlichten worden aangezet en dient de automobilist direct achter de vangrail te gaan staan met een veiligheidsvestje aan. Daar kan vervolgens de hulpdienst worden gebeld.