Aangepast

Het is geel, staat in de berm en wacht daar nog even op je

Wanneer heb jij voor het laatst een praatpaal gebruikt? Dikke kans dat het óf heel lang geleden is, óf helemaal nooit. Het aantal belletjes via de gele palen langs de wegen loopt terug. "Ze zijn ouderwets en ingehaald door de mobiele telefoons", zegt de ANWB.

Voor 1 juli gaan alle praatpalen met pensioen. Nu staat na elke twee kilometer snelweg nog een paal. Rijkswaterstaat beheert alle 3350 die er nog in de berm staan.

Pech + geen telefoon = dubbel pech

De praatpalen worden per jaar nog zo'n 30.000 keer gebruikt, maar de palen bellen ook weleens uit zichzelf. Bij harde wind of door warm weer gaan ze soms per ongeluk af. "De echte meldingen krijgen we gewoon via de mobiele telefoon binnen als de palen volgend jaar verdwijnen", verwacht teammanager Jeanette Meijerink.

"Meestal hebben automobilisten die de praatpaal gebruiken wel een telefoon, maar hebben ze 'm niet bij zich, is hij leeg of hebben ze geen beltegoed. Het aantal weggebruikers zonder mobiele telefoon is inmiddels zo klein, daar kunnen we de palen niet meer voor laten staan."

Zorg als je weggaat dat je tank vol is, je banden vol zitten en je telefoon is opgeladen.

ANWB Alarmcentrale

De praatpalen kosten ongeveer 1 miljoen euro per jaar. Dat zijn kosten van het mobiele netwerk, het onderhoud en de batterijen waar de palen op werken. Met 30.000 gesprekken per jaar kom je uit op 33,33 euro per gesprek. Veel te duur om het systeem te houden, vinden de ANWB en Rijkswaterstaat. Minister Schultz zei twee jaar geleden al dat de palen zouden verdwijnen.

Ik gebruik nog weleens een praatpaal.

Niemand die wij spraken bij het tankstation

Bij het tankstation langs de A28 bij Assen, vlakbij de Alarmcentrale, spraken we tientallen automobilisten. Maar niemand heeft ooit de praatpaal gebruikt. "Ik ga ze ook niet missen", zeggen de meesten. "Als ik ergens met panne kom te staan, kom ik altijd wel aan hulp", zegt een automobilist die net staat te tanken.

In 1975 was de praatpaal je redding

De praatpaal is sinds 1970 de reddingsboei voor gestrande weggebruikers. Er komt als de palen verdwijnen een campagne van de ANWB en Rijkswaterstaat om iedereen ervoor te waarschuwen. Bij de Alarmcentrale verandert er weinig, maar de bijzondere praatjes via de paal gaan ze wel missen.

"Zo hoorden we ooit een briesend geluid aan de andere kant van de lijn. Verder kregen we geen reactie. Toen iemand bij de praatpaal ging kijken, bleek in de wei naast de berm een paard te staan. Dat kon erbij en drukte op de knop."

Ook stond er een keer een dronken jongen langs de weg, zonder jas en telefoon. Hij was door vrienden uit de auto gezet nadat hij hun auto had ondergekotst. "We bieden dan aan om iemand voor diegene te bellen zodat ze weggehaald kunnen worden. Vanaf volgend jaar moet je dan echt op zoek naar een telefoon."

Deel artikel: