Aangepast

Adoptiekinderen willen dna-databank voor alle nationaliteiten

De organisatie United Adoptees International (UAI) wil een dna-databank voor alle geadopteerden in Nederland opzetten om het zoeken naar biologische familie makkelijker te maken. Adoptiekinderen uit Bangladesh en Sri Lanka zijn daar al langer mee bezig.

Na uitzendingen van Nieuwsuur en Zembla over adoptieverhalen waarbij van alles is misgegaan, krijgt de organisatie veel vragen van geadopteerden. Vaak wisten de biologische ouders niet dat hun kind voor adoptie naar het buitenland ging.

Eerder deze maand volgde Nieuwsuur de Bengalees Mujibor de Graaf die opgroeide in een Nederlandse adoptiegezin. Ook het adoptiedossier van Mujibor zit vol met fouten. Hij werd als kind naar een kindertehuis gebracht en verdween vervolgens naar Nederland, zonder dat zijn moeder het wist.

In adoptiepapieren staan vaak verkeerde geboortedata.

Anand Kaper

Daarnaast staan adoptiepapieren uit de jaren 70 en 80 vaak vol fouten. "Er staan bijvoorbeeld verkeerde geboortedata of geboorteplaatsen. Ook kloppen soms de namen van ouders niet", zegt initiatiefnemer Anand Kaper. Hij werd zelf uit India geadopteerd, maar weet niet wie zijn biologische ouders zijn.

'Wie ben je? Waar kom je vandaan? Dat zijn universele vragen'

Dat veel papieren niet kloppen komt volgens Kaper omdat adoptieorganisaties vaak het belang van het kind uit het oog verloren. "Het belangrijkste was dat de adoptieouders een kind zouden krijgen."

Verantwoordelijkheid nemen

United Adoptees International vindt dat betrokken partijen verantwoordelijkheid moeten nemen; de adoptiebureaus in landen van herkomst en in Nederland moeten erkennen dat er fouten zijn gemaakt. Daarnaast moeten ze helpen bij de zoektocht naar familie.

De stichting wil zich waarschijnlijk aansluiten bij een al bestaande internationale databank.

Adoptiekinderen op zoek naar hun ouders

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl