Hawaii heeft zon, zee, surfen – en straks ook een basisinkomen?
Aloha! Hawaii is al een echt paradijs met een fijn klimaat, prachtige natuur en precies de juiste golven om te surfen. Het wordt wellicht nog aantrekkelijker om op het eiland in de Stille Oceaan te wonen. Een speciale werkgroep gaat namelijk onderzoeken of er een basisinkomen voor alle Hawaiianen kan worden ingevoerd.
Gratis geld voor iedereen op Hawaii. Het is een idee van de Democratische senator Chris Lee. Volgens Lee moet Hawaii namelijk vrezen voor de gevolgen van automatisering. Banen in de dienstverlening gaan verdwijnen en Hawaii heeft weinig om op terug te vallen. Grote maakindustrieën en landbouw heeft het eiland niet meer.
"Iedereen snapt dat, zodra grote delen van de bevolking geen werk meer hebben en ze daardoor de huur niet kunnen betalen, ze ook geen geld hebben om andere delen van onze economie draaiende te houden", zegt Lee tegen nieuwssite Vox.
De oplossing voor de staat kan dan zitten in een basisinkomen voor iedere Hawaiiaan. "We hebben al de steun van de Kamer van Koophandel en de grootste vakbonden", zegt Lee. Hij zegt echter wel dat het voorlopig nog niet zover is. "Het zal nog meer dan een jaar duren voordat we de beste opties op tafel hebben liggen."
Een ding moet nog wel uitgezocht worden: hoe het allemaal betaald moet worden.
75 cent per dag in Kenia
Als er een basisinkomen wordt ingevoerd op Hawaii, dan is het niet de eerste Amerikaanse staat waar dat lukt. Alaska keert al sinds 1982 een toelage uit aan de inwoners van de staat. Het geld is afkomstig van de winst die de staat maakt in de olie-industrie. De bedragen verschillen trouwens nogal per jaar. In 2016 was het 1022 dollar per persoon, het jaar ervoor 2072 dollar.
Er zijn meer experimenten met het basisinkomen. In Finland loopt bijvoorbeeld sinds dit jaar een proef waarbij 2000 werklozen een bedrag van 560 euro per maand ontvangen. Nederland doet ook proeven. In Utrecht, Tilburg, Nijmegen en Groningen wordt nagedacht over een basisinkomen voor speciale 'testgroepen'. Kenia krijgt ook een grote proeftuin: daar moeten op termijn 26 duizend mensen in 200 dorpen dagelijks 0,75 dollarcent gaan krijgen.